Завесите са изключително важен детайл от цялостното излъчване на един дом. Искате да изберете най-подходящите за вашето помещение, но се чудите на какви точно да се спрете? Впускате се в шеметно търсене из магазините и попадате на кой от кой по-красив и магнетичен дизайн. С всяка следваща стъпка обаче започвате все повече да се чудите какво да изберете – завеса, щора или и двете... Червено, зелено или жълто? Органза, тафта или лен? Ние сме тук, за да ви помогнем да направите точния избор.

Първо, не слагайте едни и същи пердета във всички помещения. Задължително всяко помещение трябва да има свои собствени пердета, дори домът ви изцяло да е подреден в един стил. Декорирайте прозорците стая по стая.


Ако не можете да решите какъв цвят завеси да изберете, е добре да вземете за ориентир цвета на стените, тапицерията на мебелите и подовата настилка. Можете да изберете завеси в цвят, който контрастира на стените, или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Тежките завеси са отлични за спалнята, а ефирните – за останалите стаи.

Големите шарки не са подходящи за малки стаи и обратно – малките шарки не изглеждат добре в големи и просторни помещения.

Икономична идея е да се използват постоянни плътни завеси, а леките пердета да се сменят според сезона – така помещението ще изглежда различно поне два пъти в годината.


Размерите на завесите се определят според дължината на корниза. Минималната ширина на пердето е 1,5 пъти дължината на корниза, а максималната (за по-леки и лишени от шарки материи) е не повече от 3 пъти. Дължината на завесите също изисква добро обмисляне и задължително се определя след монтажа на корниза.

Ниските помещения до 270 см изискват завесата да се пусне от тавана. Ако обаче помещението е по-високо от 270 см, може да изберете всяка височина над горния перваз на прозореца до тавана. По правило, когато не се окача на таван, завесата се поставя 20 см над прозорец.


По отношение на дължината на пердето, прието е то да виси 3 см над пода. В момента е модерна култовата винтидж дължина, позволяваща завесите да се пускат до пода и дори да се влачат по него 10-20 см.

Трябва да знаете обаче, че дългите до пода завеси са подходящи за големи стаи с високи тавани - те зрително намаляват площта на помещението, също като тъмните цветове, а по-късите го увеличават и са добър избор за малките стаи.


Ако под прозореца ви има радиатор, забравете за дългите завеси. Добре е пердето да е на около 10 см над радиатора.

Материите също са от значение. Изберете такива, които да са устойчиви на избеляване, особено за стая, в която слънчевата светлина е по-силна. Това се налага в стаите с южно изложение. Въпреки че коприната е луксозна и елегантна, оставете я за възглавниците или други вътрешни аксесоари, които нямат пряк достъп до слънчева светлина. Копринените тъкани избеляват много бързо и тях можете да използвате в по-тъмни помещения.

Един от най-популярните начини е да се поставят полупрозрачни пердета, но не винаги това е най-удачното. В спалнята и детската стая задължително се налага да има и по-плътни /тежки/ завеси, които да изолират от шум и светлина. Добър избор в този случай е т.нар. блекаут. Това е сравнително нов материал от изкуствени влакна. Разпространен е в Европа и по-точно в хотелиерския бранш, но от скоро намира приложение и в битовия интериор. Блекаутът е предпочитан текстил за спални помещения, тъй като осигурява сто процента защита от светлина. Използва се като подплата към по-тънки завеси или самостоятелно.

Що се отнася до лена, той е плътен, с гладка повърхност, трудно се замърсява, не става на мъхести топчета, лесно изсъхва, но пък се мачка повече от памука. По-удачен избор е имитацията на лен или материя с малко съдържание на лен, тъй като поддържането му е лесно.

По отношение на щорите, добре е да знаете, че има стилове в обзавеждането, при които е недопустимо да се използват вътрешни щори. Не можете да постигнете стил "Барок", ако сложите щори. Другите стилове, при които не трябва да се използват щори са: класически, шаби шик, винтидж, прованс, скандинавски.

Ако все пак решите, че не можете без щори, то тогава комбинирайте декорациите. Сложете римски или роло щори и към тях закачете полупрозрачно перде или завеса. Така желаният уют ще се запази.

Четете още: Тенденции в интериорния дизайн за 2019-а