Автор
Теодор Муховски

Как да се отървете от мравките, без да купувате инсектициди

Мравките, които се появяват в къщата, могат да бъдат истинска напаст. Те не са опасни, но са досадни и е трудно да бъдат прогонени завинаги.

Могат да се вмъкнат в кътчетата, да ловуват сладкиши в кухнята, а също така обичат да се мотаят във влагата в банята. Как да се отървете от мравките, без да използвате инсектициди? Съществуват много екологични начини за борба с тези насекоми. Ето някои от най-ефективните от тях.



Домашни средства за защита от мравки

Ако забележите мравки в стаите на къщата си или в пукнатини и цепнатини навън - трябва да действате незабавно. Преди обаче да посегнете към химическите инсектициди, ви предлагаме да използвате изпитани, естествени методи за борба с тях. Със сигурност ще откриете полезни продукти в кухнята си, така че не е необходимо да търсите нещо специализирано. Лимонът, содата за хляб, чесънът и маята ще ви помогнат.

Лимонова вода за мравки

Лимоновият сок ефективно отблъсква мравките с киселия си вкус и специфичната си миризма. Въпреки това, за да се отървете от тях завинаги, е необходимо да не забравяте да прилагате лимонов препарат всеки ден. За да приготвите такъв препарат, просто изстискайте сока от едно парче лимон и го разредете с чаша вода. След това изсипете сместа в съд за пръскане и напръскайте обилно местата, където живеят мравките.



Вода с чесън

Чесънът действа също толкова ефективно - силната му миризма има дразнещ ефект върху мравките. Всичко, което трябва да направите, е да смачкате няколко скилидки, да ги поставите в буркан и да ги залеете с вода, като го оставите за 24 часа. След изтичането на това време поставете в тенджера и варете за около 15 минути. Когато препаратът изстине, прехвърлете го в съд за пръскане и напръскайте, където е необходимо.

Мая

Мравките мразят маята, затова си струва да опитате да ги изплашите с този продукт. За да приготвите отвара на основата на мая, смесете 100 г суха мая и 100 г захар, след което залейте съставките с един литър вода и оставете да престои един час. След това трябва само да я изсипете в по-малки съдове и да ги поставите на местата, където се разхождат мравки.



Сода за хляб

Содата за хляб е безценен, универсален продукт, който винаги си заслужава да имате в дома си. Освен че е чудесно средство за справяне с мръсотията, котления камък и улеснява почистването на дома, тя ще ви бъде полезна и при борбата с мравките. Ако искате да приготвите ефективно средство срещу тези насекоми, поръсете сода за хляб по пътеките, по които се разхождат мравките. Най-добре е да правите това всеки ден, докато насекомите не изчезнат завинаги.