Тревогата и все по-нарастващото безпокойство от върлуващия по света коронавирус са причина за масовото изкупуване на средствата за дезинфекция от търговската мрежа. Това, разбира се, не бива да ни хвърля в паника, тъй като за всеки проблем има решение.

Ако дезинфектантът за ръце ви се е изчерпил, а в магазините и аптеките не откривате такъв, лесно може да си го приготвите у дома. При това подобен на този, който се продава в аптеките, но без допълнителни химикали и неприятна миризма.

Не забравяйте обаче, че дезинфектантът за ръце, не трябва да замества измиването на ръцете със сапун. Използвайте го само в случаите, когато наистина имате нужда от него.



Ето какво ви е необходимо:


2/3 ч.ч. 99% медицински (изопропил) или етилов спирт
1/3 ч.ч. чист гел от алое вера (за предпочитане без добавки)
8–10 капки етерично масло, като лавандула, карамфил, канела или мента

Какво трябва да направите:

Смесете спирта и гела от алоето в купа. Разбъркайте старателно с лъжица. Сместа трябва да бъде напълно хомогенна.

Ако искате по-гъст разтвор, добавете още една лъжица алое вера. Ако искате да направите разтвора по-течен, добавете лъжица спирт.

Добавете етеричното масло капка по капка, като междувременно разбърквате. След около осмата капка вдъхнете от аромата на сместа, за да видите дали ви харесва. Ако ви се струва достатъчно силен, спрете до там. Ако предпочитате по-силен аромат, добавете още няколко капки.



Етеричните масла от лавандула, карамфил, канела и мента имат допълнителен плюс - те самите притежаваг.т антисептични свойства.
Ако не харесвате тези аромати, можете да използвате всякакви други. Чудесна работа ще ви свършат маслото от лимон, грейпфрут или пасифлора.

Така полученият дезинфектант за ръце изсипете в бутилка с дозатор или пулверизатор. Ако сместа не се побере в бутилката, изцедете останалия дезинфектант в бурканче с плътно затворен капак.

Четете още: След докосването на кои неща трябва незабавно да мием ръцете си