Автор
Woman.bg

След докосването на кои неща трябва незабавно да мием ръцете си

Светът е в паника от все по-нарастващите из всички краища на света случаи с коронавирус Covid-19, тръгнал от Китай.

Половината планета е пламнала (случаи вече има и у нас) – факт, който провокира експерти от цял свят ежедневно да оповестяват и апелират за мерките, към които всеки един от нас трябва да се придържа стриктно, за да се предпази оптимално от зараза с новия коронавирус.

Особено значение специалистите отдават на миенето на ръцете. В училища и детски градини вече дори започнаха да се провеждат обучения с най-малките, по време на които лекари им показват правилния начин, по който трябва да правят това.

Излезе и списък с вещите и повърхностите, след докосването на които незабавно трябва да мием ръцете си, тъй като именно с тях волно или неволно допираме лицето си средно между 90 и 100 пъти на ден.

Дръжки и парапети

Дръжки на врати, облегалки в градския транспорт… Повърхности, които е трудно да си представим колко стотици хора на ден се докосват до тях. И едва ли има някой, който да се грижи за изрядната им хигиена. Единственото, което можете да направите, за да предпазите здравето си, е да измиете или дезинфекцирате ръцете си възможно най-бързо.

Менюта в ресторанти

Няма нищо изненадващо в това, нали? Представете си само колко хора са се докосвали до тях и са разгръщали страниците им с уж измитите си вече ръце. Дали обаче са минали, преди да седнат на масата, през мивката, или не, няма как да знаем.

Дъски за рязане и кухненски гъби

Кухнята е същински развъдник на бактерии. Мийте си ръцете постоянно, докато вършите работа там. И редовно сменяйте дъските и кухненските гъби.

Банкноти

Излишно е да ви напомняме, че банкнотите са от онези вещи, които преминават от ръка на ръка, в резултат на което по тях гъмжи от всякакви бацили и гадинки. Така че, много молим, мийте си ръцете, незабавно след като сте ги използвали.

Почти всичко в лекарския кабинет

Въпреки че лекарските кабинети редовно се пръскат с дезинфектанти заради потока от болни посетители в тях, по-добре е да не рискувате, и да измиете ръцете си, веднага след като излезете от някой от тях.

Животни

Чували сте го и като деца: „Измий си ръцете, след като погалиш кучето”. Това важи с пълна сила както за малки, така и за големи.

Моливи и писалки, които не са ваши

Не забравяйте да измиете ръцете си, след като използвате нечия чужда химикалка. Само си представете колко още други ръце са я използвали преди вас.

Екранът на смартфона

О, да - тъчскрийнът. Една от повърхностите, които изобилстват с бактерии. Ето защо, когато го използвате, се старайте редовно да миете ръцете си. Добре е също така, докато пръстите ви играят върху екрана, да не докосвате лицето си.

Диспенсърите за сапун и кранчетата на мивка

Звучи на пръв поглед странно, но като се замислите, именно тях натискаме с мръсни ръце, преди да се измием, като по този начин си набавяме още цяла армия бацили по зоната на дланта. Ето защо грижата за ръцете в такъв случай трябва да бъде двойна, а диспенсърът за сапун - редовно дезинфекциран. Същото се отнася за кранчетата на мивката.

Четете още: Правилно ли си мием ръцете?