След докосването на кои неща трябва незабавно да мием ръцете си

09 март 2020 | 11:35
23440
4
Снимки: Pixabay
4

Светът е в паника от все по-нарастващите из всички краища на света случаи с коронавирус Covid-19, тръгнал от Китай.

Половината планета е пламнала (случаи вече има и у нас) – факт, който провокира експерти от цял свят ежедневно да оповестяват и апелират за мерките, към които всеки един от нас трябва да се придържа стриктно, за да се предпази оптимално от зараза с новия коронавирус.

Особено значение специалистите отдават на миенето на ръцете. В училища и детски градини вече дори започнаха да се провеждат обучения с най-малките, по време на които лекари им показват правилния начин, по който трябва да правят това.

Излезе и списък с вещите и повърхностите, след докосването на които незабавно трябва да мием ръцете си, тъй като именно с тях волно или неволно допираме лицето си средно между 90 и 100 пъти на ден. 

Дръжки и парапети

Дръжки на врати, облегалки в градския транспорт… Повърхности, които е трудно да си представим колко стотици хора на ден се докосват до тях. И едва ли има някой, който да се грижи за изрядната им хигиена. Единственото, което можете да направите, за да предпазите здравето си, е да измиете или дезинфекцирате ръцете си възможно най-бързо.

Менюта в ресторанти

Няма нищо изненадващо в това, нали? Представете си само колко хора са се докосвали до тях и са разгръщали страниците им с уж измитите си вече ръце. Дали обаче са минали, преди да седнат на масата, през мивката, или не, няма как да знаем.

Дъски за рязане и кухненски гъби

Кухнята е същински развъдник на бактерии. Мийте си ръцете постоянно, докато вършите работа там. И редовно сменяйте дъските и кухненските гъби. 

Банкноти

Излишно е да ви напомняме, че банкнотите са от онези вещи, които преминават от ръка на ръка, в резултат на което по тях гъмжи от всякакви бацили и гадинки. Така че, много молим, мийте си ръцете, незабавно след като сте ги използвали.

Почти всичко в лекарския кабинет

Въпреки че лекарските кабинети редовно се пръскат с дезинфектанти заради потока от болни посетители в тях, по-добре е да не рискувате, и да измиете ръцете си, веднага след като излезете от някой от тях.

Животни

Чували сте го и като деца: „Измий си ръцете, след като погалиш кучето”. Това важи с пълна сила както за малки, така и за големи.

Моливи и писалки, които не са ваши

Не забравяйте да измиете ръцете си, след като използвате нечия чужда химикалка. Само си представете колко още други ръце са я използвали преди вас.

Екранът на смартфона

О, да - тъчскрийнът. Една от повърхностите, които изобилстват с бактерии. Ето защо, когато го използвате, се старайте редовно да миете ръцете си. Добре е също така, докато пръстите ви играят върху екрана, да не докосвате лицето си. 

Диспенсърите за сапун и кранчетата на мивка

Звучи на пръв поглед странно, но като се замислите, именно тях натискаме с мръсни ръце, преди да се измием, като по този начин си набавяме още цяла армия бацили по зоната на дланта. Ето защо грижата за ръцете в такъв случай трябва да бъде двойна, а диспенсърът за сапун - редовно дезинфекциран. Същото се отнася за кранчетата на мивката. 

Четете още: Правилно ли си мием ръцете?

Още по темата

Коментари

4 Мунчо
  09 март 2020 | 20:56 отговор
 

Българина всичко можеш да му спреш, но не и плюскането по ресторанти! Пълни са. Няма грижа за околните, няма за нас самите!

 
3
  09 март 2020 | 18:38 отговор
 

sled okosvane na katericata

 
2 Dora
  09 март 2020 | 17:34 отговор
 

Predi,da se saglasisc,se informirai,tocno.

 
1 Пепо
  09 март 2020 | 14:42 отговор
 

Не съм съгласен с диспенсера на сапуни! След като ги натиснем,измиваме ръцете си,а не обратното!

 

Добави Коментар

Най-четени