Автор
Теодор Муховски

Никога не кипвайте една и съща вода за чай или кафе по няколко пъти

Пълните ли си чайника докрай с вода и след това го кипвате няколко пъти, за да приготвите любимото си кафе или чай? Ако е така, вие сте един от многото хора, които допускат тази грешка. Пиенето на такава вода може да ви навреди сериозно.

Голяма част от населението не знае, че преваряването на една и съща вода няколко пъти за кафе или чай може да има сериозни последици за здравето. Може да изглежда, че след като една кана - класическа или електрическа - има толкова голям капацитет, е възможно да се кипне останалата вода в нея дори няколко пъти.



Ако напълним чайника плътно с вода, няма да се налага да доливаме необходимото количество вода всеки път, когато имаме желание за чаша кафе или чай. Не бива да се забравя обаче, че подобен навик може да доведе до значителни здравословни проблеми.

Защо да не преваряваме водата отново?

След кипване водата променя състава си. По време на процеса на кипене от водата се изпаряват вредни за здравето вещества, това е причината такава вода да е идеална за консумация. Ако обаче същата вода се преварява втори или трети път, в нея започват да се натрупват химически съединения като флуорид, арсен и нитрати.



Те могат да стимулират развитието на различни заболявания и да увеличат риска от рак. Пиенето на вода, която е била преварявана няколко пъти, също крие риск от сериозно отравяне.

Трябва ли чаят да се залива с вряла вода?



Отговорът на този въпрос зависи от вида на чая, който искате да приготвите. Черните и плодовите чайове могат успешно да се запарят с вряла вода, но не и зеленият, червеният или белият чай. Най-добрата температура на водата за зелен чай е между 70 и 90 градуса по Целзий, за червен чай - 90 градуса, а за бял чай - максимум 70 градуса.

Това е много важно, тъй като заливането на чая с вода с неподходяща температура ще лиши листата от полезните за здравето антиоксиданти, които се отделят при твърде висока температура.



Четете още: 7 неща, от които трябва да се отървете, за да поставите добро начало на 2023 г.