Автор
Весела Георгиева

Няма да повярвате: Ето защо кърпата за ръце е истински развъдник на бактерии

Кухнята е мястото, където обикновено прекарваме много време. Мястото, където вечер се събира семейството, за да хапне и да сподели как е минал денят. Но кухнята също така е мястото, където буквално е пълно с бактерии - по плотовете, дръжките на хладилника, шкафовете, печката, чешмата...

Британският микробиолог Примроуз Фрийстоун назовава няколко смъртоносни заболявания, които може да причини една обикновена кухненска кърпа.

Микроорганизмите върху нашата кърпа могат да причинят инфекция на дихателните пътища, инфекция на кожата, инфекция на пикочните пътища, инфекция на сърцето, инфекция на очите, инфекция на белите дробове и много други опасни заболявания. Стреснахте ли се? Ами, да ви призная, има причина...


Според Фристоун, основната причина за толкова много опасни микроби в това иначе любимо помещение у дома е, че кърпите поглъщат много влага. А влагата е едно от условията за развитие на цели колонии от бактерии.
И не, няма нужда от паника. Просто го имайте предвид и не забравяйте да сменяте кърпите - често. Особено, ако са вече доста мокри.

Препоръчително е да перете кухненската кърпа поне веднъж седмично, ако не и по-често. Сменете я веднага, когато стане прекалено мокра. Когато перете кърпите, добавете в отделението за препарат оцет или сода.

Друг вариант е просто да започнете да използвате кухненска ролка. Не е по-икономично и евтино, но пък е по-безопасно от здравословна гледна точка. Особено, ако имате малки деца или членове на семейството с алергии.