Автор
Теодор Муховски

Очаровайте балкона с пролетни цветя – ето какво да си засадите

Мечтаете за красив балкон, обсипан с цветя? Време е да превърнете плановете си в действие. Знаете ли, че още през април можете да омагьосате балкона или градината си с красиви растения?

Това е най-подходящото време за засаждане на луковични растения.
Разберете кои видове ще радват окото с красиви цветове за кратко време.

Пролетта вече е тук. Разгръщането на младите листа е ефективен начин за подобряване на настроението и променяне на мрачния сив пейзаж. Все по-често искаме да прекарваме времето си навън и на балконите си. Не е необходимо да имаме градина, за да се радваме на пролетните цветя, достатъчен е дори най-малкият балкон и малко воля. Време е да разберем какво да засадим в началото на април и на кои цветя ще им е най-комфортно на нашия балкон.

Какво да засадим през пролетта: съвети и препоръки

Въпреки че много сортове пролетни цветя се засаждат в края на април и началото на май, след като преминат студовете и температурните колебания, първите бързо привличащи вниманието луковични растения могат да бъдат засадени още в края на март.

Устойчивите на атмосферни влияния растения, като снежинки, крокуси, нарциси и иглики, ще се развият най-добре през в началото на пролетта. Това ранно време за засаждане благоприятства и прекрасните маргаритки, които са особено устойчиви на ниски температури. В допълнение към луковичните растения имаме и някои многогодишни, като например хелеборе.

Иглика



Както подсказва името, игликите са първите цветя, които се появяват по естествен път в ливадите и градините. Това е пролетно цвете, което може успешно да се отглежда както в градинска почва, така и в балконски или домашни саксии.

Грижата за игликите е лесна, но те изискват внимание. Тези цветя обичат места с частична сянка и се нуждаят от редовно поливане.

Минзухар



Пролетно цъфтящите минзухари, са изключително красиви цветя и са доста лесни за грижа. Те не трябва да се бъркат с есенните сортове на това растение. Цветовете се появяват доста бързо и радват с ярките си цветове. Със сигурност ще придадат много чар на всеки балкон, дори и на най-малкия.

Минзухарите могат да се засаждат директно в земята или в саксии. Добре гледаните минзухари могат да достигнат височина от 20 см. Това цвете вирее добре в смесена почва, състояща се от пясък, горна почва и торф. С такава смес необходимостта от намеса и поддръжка значително намалява. Минзухарите се нуждаят от рядко поливане и е най-добре да се засаждат на места, защитени от вятъра.

Лалета



Наред с игликите, лалетата е другото цвете, което е синоним на пролетта. Тези цветя се отличават с ярки, жизнени цветове и растат от устойчиви луковици. Тези характеристики ги правят изключително издръжливи на преобладаващите метеорологични условия в началото на пролетта.

Тропическият балкон. Екзотична идея за градски оазис

Интересно е, че има много разновидности на лалетата, които са просто ослепителни със своите цветове и форми. Ако възнамерявате да засадите лалета в саксии на балкона си, най-добре е да изберете ранни сортове от тези растения. Лалетата обичат полусенчести места и богата на хранителни вещества почва. Не забравяйте да осигурите дренаж. Когато поливате, не навлажнявайте венчелистчетата.

Маргаритки



Маргаритките са класическо цвете, мисълта за което прави сърцата ни по-топли. С настъпването на пролетта то процъфтява в повечето ливади. Най-добре е маргаритките да се засаждат в богата, леко глинеста почва. Те се нуждаят от много слънчева светлина, редовно поливане и защита от вятъра.

Анемони



Анемоните са уникални, но подценявани растения. Те обичат сенчестите места и ще се разположат красиво в градините под дърветата. Ако обаче се подправят с малко слънчева светлина, те радват с цветовете си.
Срещат се в розово, бордо, ярко розово, синьо, червено и най-често срещаното бяло със зелен или черен център. Те несъмнено са символ на настъпването на пролетта, но радват до късна есен. Изискванията им са минимални.

Нарциси



Яркожълтият нарцис е цвете с форма на звезда, което се свързва предимно с великденската украса. То е лесно за отглеждане и може да радва и на домашния перваз. Съществуват красиви миниатюрни сортове от него.

Зюмбюл



Те са красиви, малки и чудесно ароматни. Това е още едно луковично растение, което ни радва в началото на пролетта. Подобно на много други луковици, зюмбюлът ще се чувства добре в балконска сандъче и на перваза на прозореца. Цветовете са синьо-лилави на цвят.

Теменужка



Теменужките са изключително изящни цветя, които цъфтят от пролетта до есента. Изборът на цветове е огромен и те могат да се засаждат още през март. Предпочитат леко сенчести места и умерено поливане.

Други растения, които могат да се засаждат през март и април:

Видовете, които ще се справят добре при все още нестабилни природни условия, включват: примула, синчец, кала.

Март е също така подходящо време за засаждане в саксии на растения, които ще радват окото през лятото и есента. Далиите, бегониите и стрептокарпусите вече трябва да са подготвени за сезона. Растенията, засадени по това време, ще цъфтят по-бързо.


Четете още: 10 признака у дома, които издават, че сте лоша домакиня