Автор
Теодор Муховски

Опитна домакиня съветва как да подредите правилно храната в хладилника

За да могат продуктите, съхранявани в хладилника, да останат свежи за по-дълго време и да не се развалят прекалено бързо, трябва да знаем как да ги подредим в хладилника. Да, позиционирането е важно, тъй като температурата може да варира от едно място до друго.

Как да съхраняваме храната в хладилника?



Начинът, по който храната се съхранява в хладилника, влияе върху нейната свежест. Ето защо е важно да знаете каква е температурата на рафтовете. Ето какво е най-добре да се подреди на дадено място и съвети как да не се развали храната, която скоро сте закупили от магазина.
Както се оказва, най-топлото място е това на горния рафт, което означава, че там трябва да се поставят храни, които не изискват силно охлаждане. Това място е подходящо за съхранение на различни видове торти.

Средните рафтове, от друга страна, трябва да бъдат запазени за продукти с кратък срок на годност. Тъй като на по-високите рафтове е по-топло, там си струва да поставите например млечните продукти. В по-ниските обаче е най-добре да съхранявате колбаси, отворени продукти и готови ястия.



Най-долният рафт в хладилника е с най-ниска температура, което означава, че трябва да е предназначен за нетрайни продукти. Най-добре е да поставите върху него сурово месо и риба.

Чекмеджетата в хладилника са с по-висока температура и висока влажност и затова са подходящи за съхранение на плодове и зеленчуци. От друга страна, страничните рафтове на вратата са най-топлото място в целия хладилник, така че е най-добре да поставите там продукти, които се нуждаят от леко охлаждане.

След като се върнете от пазаруването, всички продукти, които изискват охлаждане, трябва да се вкарат в хладилника възможно най-скоро. Те могат да бъдат държани извън него за максимум два часа.



Както се оказва, условията в хладилника се влияят от количеството храна, която се съхранява в него. Ако има много продукти в хладилника, е по-трудно да се поддържа правилната температура, защото циркулацията на въздуха е затруднена. Ето защо, за да се осигурят правилните условия, трябва да се спазват пространствата между продуктите.

При поставяне на неохладени продукти в хладилника или когато устройството е изключено, си струва да намалите температурата. Не забравяйте обаче да възстановите предишните настройки след известно време.

Правилната температура в хладилника е от два до четири градуса и точно такава трябва да бъде тя на най-долния рафт.



Четете още: Той премахва всички петна у дома - няма мръсотия, която да устои на неговата сила