Поглед в бъдещето: Еко-кухня

26 януари 2010 | 17:08
9782
2
2

Скоро кухнята няма да има нищо общо с варианта, в който я познаваме сега.

И за да не си помислите, че непредвидени обсоятелства са размътили разсъдъка ни, веднага ще приведем доказателства.

Ekokook е природосъобразна кухненнска система, която не само ще приготвя храната, но ще рециклира отпадъците от подготвителния процес и ще ги вкарва в употреба по-късно.

Еко-идеята хрумнала на дизайнерите Victor Massip и Laurent Lebot от студио Faltazi. Вече е изработен и неин прототип, който ще бъде представен тази година, но все още не е ясно дали в Милано или през есента в Лондон.

Кухнята представлява остров, снабден с всичко необходимо за затворен цикъл за приготвяне на храна, в който нищо не се губи безвъзвратно.

Контейнери под мивката съхраняват използваната вода, която може да се използва отново.

Специални шкафове събират органичните отпадъци, които се преработват от живи червеи.

Другите отпадъци също се събират разделно в контейнери, където се пресоват и опаковат.

Цялата система има 3 микро подразделения за обработване на различните видове отпадъци.

Твърдите обикновено нямат миризма, което улеснява съхранението им за по-дълъг период от време.

Това означава по-рядко изхвърляне на боклук, което намалява и честотата на прибирането му и така вече е задействан процес за спестяване на ресурсите.

Ekokook разделя отпадъците на 5 типа, като всеки от тях се събира отделно. Редуцирането на обема им не изразходва електрическа енергия, защото става ръчно.

Течните отпадъци всъщност представляват водата, използвана за измиване на продуктите или просто за изплакване на съдове.

В резервоара под мивката се запазва само течността, в която не са използвани измиващи препарати и няма мазна пяна.

Това става чрез ръчно движещо се пропусквателно устройство, което насочва течността или към отпадъчната канализация или към резервоара.

Събраната вода може да се използва отново в съдомиялната машина или стимера, както и за поливане на цветята.

Това спестява около 15 литра дневно в 4-членно домакинство, а спестеното количество е достатъчно за пълен цикъл на съдомиялната машина.

Органичните отпадъци се преработват от земни червеи, които живеят в контейнер с формата на барабан.

Малките гадинки в отделните клетки от него получават ежедневно порция отпадъци, която превръщат в органичен тор само за 3 месеца.

Те са запечатани в устройството, където получават всичко необходимо, за да прекарват благородния си живот добре, без да се размотават из чиниите ви.

Получената органична тор е в полутечно състояние и се оттича през специални тръбички в 2 глинени кани.

Тя може да се използва както в двора, така и в саксии в дома.

Още по темата

Коментари

2 gf
  10 ноември 2011 | 21:42 отговор
 

suglasna s nomer 1

 
1 Е.В.
  26 януари 2010 | 22:37 отговор
 

Изумена съм и възхитена! Само не зная дали в БГ скоро ще използваме такива кухни........ Аз от няколко години използвам "бабешките" торби от плат за пазаруване в супермаркетите и не взимам от техните. Изчислих, че само аз за една година спестявам на природата около 100 торбички от дебела пластмаса. Радостно ми е, че няколко мои приятелки ме подкрепят и започнаха и те да използват многократни торбички за пазар.

 

Добави Коментар

Най-четени