Автор
Весела Георгиева

Ще се изненадате: Какво означава цветът на гъбата в кухнята

Знаете ли, че има значение какъв цвят гъба за миете ще купите за кухнята? Оказва се, че цветът е обвързан с материала, от който е изработена гъбичката.

Става въпрос за цвета на по-твърдата част - онази, с която обикновено мием засъхналите чинии и загорелите съдове. Той се нарича scotch-brite и е изработен от груби влакна, залепени върху основа - по-мека част.



Когато гъбата е в зелено

Гъба със зелена абразивна част е предназначена за почистване на силни замърсявания, загорели тигани, тенджери... Но внимавайте - твърдият материал може да надраска някои покрития. Не е препоръчително да го използвате за съдове с незалепващо покритие, емайлирани съдове, стъкло.

Когато гъбата е в червено
Червеният цвят е знак за средно по твърдост покритие на гъбата. Почиства упоритите замърсявания и суха храна, но без да наранява или драска съдовете.


Когато гъбата е жълта
С този цвят се предлагат гъби за почистване на фини повърхности, например, стъклени съдове или чаши. Материалът на жълтата гъба е нежен към съдовете и може да се използва често.

И накрая, но не по важност: кухненската гъба е един от най-големите развъдници на бактерии. Сменяйте я често или я изварявайте.