Тези две стайни растения ще държат вирусите далеч от вас!

Мисълта за новия коронавирус Ковид-19 до такава степен е обсебила съзнанието и страховете на всички ни, че дори и след края на извънредното положение ще продължим да търсим всевъзможни варианти да предпазим себе си и близките си от него.

Освен добрата хигиена, високата имунна защита на организма, витамин D, дистанцията и дезинфекцията, оказва се, че има още един начин да държим далеч от дома си дебнещите ни навред микроорганизми. Става дума за някои обикновени стайни растения, които, благодарение на летливите и етеричните си масла, почистват въздуха от прах, патогенни бактерии и дори вируси. Две от тях се оказват същински терминатори за опасните микроскопични чудовища.

Мушкато

Пеларгониумът - по-известно по нашите географски ширини като мушкато, определено има с какво да се похвали. Това великолепно стайно растение, освен да ни радва през топлите дни с обилните си цветове, може и да защитава семейството ни от щъкащите в пространството вируси и патогенни бактерии. С най-изявени лечебни свойства се счита мушкатото с червени цветове. Това, разбира се, не означава, че белите, лилавите и розовите видове се справят по-лошо с прочистването на въздуха у дома. Доказано е, че веществата, секретирани от растението, са толкова целебни, че могат да ни предпазят от стрептококи, стафилококи, грипни вируси и различни бактерии, които причиняват остри респираторни заболявания. Освен това етеричните масла на мушкатото притежават невероятен успокояващ ефект и са чудесен приятел в борбата срещу стреса.

В миналото дом без такова цвете е изглеждал като къща без душа. Латинското наименование на мушкатото идва от гръцки – πελαργς, което означава „щъркел“ заради приликата на формата на съцветието с главата на щъркел. Българското му име пък е свързано с неговата непретенциозност – където го мушнеш, там се хваща. Растението идва от Южна Африка и това обяснява неговата нужда от слънце. Вирее обаче добре и на шарена сянка. Поливайте го рядко, но обилно.

Лаврово дърво (дафинов лист)

Лавровото дърво е удивителен дар на природата. Гражданственост е придобило и с името си Дафинов лист. Неговият мощен противовъзпалителен и антибактериален ефект го превръщат в естествен антибиотик. Има доказателства, че летливите му етерични масла се справят с лекота не само с бактерии и вируси, но могат да убиват дори и туберкулозния бацил. Лавров храст често се поставя в детска стая за профилактика на сезонни вирусни заболявания и особено на остри респираторни инфекции.

Заради лечебните му свойства и кулинарните му характеристики, Дафиновият лист е известен и с широкото си приложение в кухнята. Това удивително растение притежава и мощно укрепващо действие върху имунната система благодарение на високото съдържание на фитонциди, танини и микроелементи.

Четете още: Китайски учени със стряскащи разкрития - най-силната зараза е в офиса и в дома

* Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук: