Странно заглавие, нали? Наистина, каква е ползата от мокра кърпичка в пералня? Първата мисъл, която вероятно ви идва на ум, е, че по този начин вътрешността на устройството се почиства от мръсотия.

Но в действителност кърпата не трябва да се поставя в празна пералня, а заедно с мръсните дрехи. Този трик, превърнал се в хит в социалните мрежи, обещава да подобри процеса на пране и избелване на дрехите, като същевременно запази първоначалното им качество. Как е възможно това ли?



Как мократа кърпичка помага при измиване?

По правило домакинята избира дрехите, сортирайки ги по цвят - бял, черен и цветен или според материята – вълна, памук и т.н. Често пъти обаче в пералнята слагаме дрехи от материи с различна текстура, плътност и качество. И ако едната материя лесно може да понесе измиването, то по друга, по-нежна, може да се образуват петна или ожулени ръбове. Случва се и някои вещи, забравени по джобовете на дрехите, случайно да попаднат в пералнята - хартиени салфетки, билети и други подобни, които при разтварянето във водата и перилния препарат мога да нанесат сериозни щети по дрехите.

Тогава в действие влиза влажната кърпичка, която, поставена в пералнята, служи като вид филтър на попадналите примеси. Тя лесно събира малки частиц от прах, мъх, вълна, конци, предотвратявайки по този начин необходимостта за допълнително почистване на изпраните вече дрехи. А мократа салфетката, разбира се, накрая просто се изхвърля в кошчето.

Но за да работи този метод, трябва да бъдат изпълнени няколко условия:

Как да използвате мократа кърпа?

Уверете се, че мръсните дрехи са готови за пране, проверете съдържанието на джобовете. След това поставете една или две мокри кърпички в барабана на пералнята, изсипете препарата и омекотителя в отделението и включете машината. Въртейки се в заедно с прането, салфетката ще абсорбира частиците от разтвора на препарата. След края на измиването хвърлете кърпичката със залепналите по нея замърсявания.

Между другото, не само мокрите кърпички помагат да се подобри качеството на изпирането.

- Някои посветени в тази тайна, поставят таблетки за съдомиялна машина в барабана - те помагат в борбата с микробите и премахват котления камък.

- За избелващ ефект може да няколко таблетки аспирин ще ви свършат чудесна работа.

- Кубчетата лед пък ще помогнат за изглаждане на гънките и ръбовете по дрехите по време на процеса на пране.

Четете още: 7 безценни фън шуй съвета, за да освежите дома си и да рестартирате живота си