Автор
Теодор Муховски

Завъртете дръжката на прозореца по този начин и през зимата няма да мръзнете

С падането на температурата в много къщи и апартаменти започва отоплителният сезон. През този период си струва да обърнете специално внимание на безопасността. Един прост трик може да помогне. Важното е през зимата да бъдете на сигурно и защитено място.



Когато температурата навън се приближи до нулата, включваме отоплението и увеличаваме мощността на радиаторите. Преди да направим това обаче си струва да вземем присърце призивите на пожарникарите и коминочистачите. Основа за началото на отоплителния сезон трябва да бъде щателна проверка на техническото състояние както на комина, така и на вентилационните канали или газовите инсталации.

През зимата сме изложени на по-голяма опасност в домовете си. Опасният въглероден окис неслучайно се нарича тихият убиец. Пренебрегването на преглед от специалист може да завърши трагично.



Ето как да се погрижите за безопасността през отоплителния сезон

Източниците на въглероден окис са предимно въглищни печки, камини, газови котли за централно отопление и газови печки. Ако ги имате в дома или апартамента си, струва си да вземете няколко мерки за сигурност.

Преди всичко не забравяйте да не покривате вентилационните решетки. Микровентилацията винаги е много полезна. Достатъчно е да завъртите дръжката на прозореца на една четвърт оборот или три четвърти позиция нагоре. Това ще позволи на въздуха да циркулира по-леко в стаята.



Подобно позициониране на дръжката на прозореца също ще сведе до минимум риска от натрупване на влага в къщата. Не забравяйте обаче, че прозорците, поставени по този начин, няма да предпазят апартамента от взлом. Така че е по-добре да използвате този метод само когато сте си у дома.



Четете още: Как да оптимизираме дома си и да го направим по-устойчив още сега