Този декември няма да прилича на никой друг досега - предстои ни да прекараме повече време у дома, а празниците дори още не са почукали на вратата.

Забелязали ли сте, че похапвате доста често - когато ви е скучно, когато сте под стрес, докато гледате филм, докато работите, докато играете с децата, докато скролвате в социалните мрежи... Декември традиционно е месецът на преяждането, а тази година ни обещава да бъде "по-закръглен" и от дядо Коледа.

Вчера до обяд аз например бях изяла неусетно обилната си закуска в комбинация с две шепи фъстъци, няколко курабийки, малко чипс, няколко пуканки от предната вечер, тахан с ябълка и няколко глътки боза. Дойде време за обяд, а аз бях толкова преяла с ненужни неща, че имах желание просто да си легна. В този момент обаче започна едно неприятно усещане за парене по хранопровода, което не ми се беше случвало от бременността насам. По всичко личеше, че неконтролируемото хранене, което неусетно ме беше застигнало, започна да се отразява на качеството ми на живот. Обещах си да слушам тялото си повече и си направих кратък план за промяна в навиците, който да ми помогне да се справя с киселините и рефлукса.

Режим на хранене

Поставих си за цел да имам три основни хранения през деня, без никакво похапване помежду им. Премахнах всякакъв вид разсейвания по време на хранене - телефон, лаптоп и телевизор. С последните две нямах проблем, но телефонът трябваше просто да оставя в другата стая, в противен случай без да се усетя вече беше в ръката ми. Започнах да дъвча съзнателно и по повече пъти. Този навик често ме предпазва от преяждане, храненето ми доставя истинско удоволствие и по-добре усещам кога съм се заситила. Специалистите съветват да приключим с последното хранене за деня три часа преди лягане, за да дадем възможност на стомаха да преработи добре цялата вечеря и да минимализираме риска от рефлукс.



Обърнах внимание на стойката и дрехите си

Оказва се, че простички неща като неправилната позиция на тялото и тесните дрехи също могат да допринесат за появата на рефлукс. Започнах да се наблюдавам по-добре и се оказа, че любимата ми поза по време на хранене е доста неподходяща - сядам върху единия си крак и се навеждам напред. Освен това имам няколко чифта любими дънки, които просто са ми тесни, а аз отказвах дълго време да приема, че вече не съм тийнейджърка. Е, пенсионирах ги.

Сънят!

Всички знаем колко е важен сънят за цялостното състояние на организма ни, но въпреки това доста често предпочитаме да жертваме час-два от него, за да изгледаме любимия си сериал или просто за да видим какво се случва във фийда ни във Фейсбук. Здравият и достатъчен сън обаче има огромно значение за киселините и рефлукса, а също толкова важна е и позицията, в която спим. Отново е препоръчително да не притискаме стомаха си, а ако състоянието е по-сериозно е добре да спим с леко повдигната глава.



Бягам далеч от …

Съществуват храни и напитки, които допринасят за киселините и рефлукса. Реших поне до празниците да избягвам голяма част от тях. Сред рисковите продукти са:

- черен чай, кофеин, плодови сокове, газирани напитки и вино;
- цитрусовите плодове;
- мазните и пържени храни;
- сушените и мазни меса;
- голяма част от сладките изделия;
- трудно смилаеми храни като бобови култури, лук и зеле;
- тестени изделия като хляб и кроасани;

Заредих аптечката си с …

Ще се стремя да следвам този кратък и лесен план за действие доколкото мога до празниците, но няма какво да се лъжем: всички ще “изядем” декември, защото той сякаш е най-вкусният месец! Очакват ни сармички, баница, баклава и коледни сладки на корем. Затова си обещах тази година да бъда подготвена, особено предвид това, че у дома всички сме лакомници. Заредих аптечката вкъщи с Допелхерц® актив Гел против стомашни киселини и при рефлукс, който действа бързо и ефикасно и може да се купи без рецепта. Продуктът съдържа комбинация от натриев алгинат, натриев и калциев карбонат. Механизмът на действие на продукта е физичен. При контакт с киселата среда в стомаха натриевият алгинат (естествен полимер, получен от кафяви водорасли) образува гел. В същото време карбонатите отделят въглероден диоксид, който позволява на гела да образува защитен слой на повърхността, предотвратяващ връщането на стомашен сок в хранопровода. В допълнение натриевият бикарбонат спомага за намаляване на стомашната киселинност.

Допелхерц® актив Гел е много лесен за употреба - сашето е малко и удобно за носене навсякъде, освен това може да се приема без вода и бързо елеминира неприятното усещане. Допълнителен бонус е фактът, че е безопасен за употреба от бременни жени.

(в материала има продуктово позициониране)