Автор
Ева Лъчезарова

Ако обичаш зимните спортове, не забравяй да направиш това преди да се качиш в планината!

Всяка зима очакваме снега с нетърпение, защото той носи със себе си приятен студ, много снежни човеци и любимите ни зимни спортове. Истината обаче е, че телата ни често се нуждаят от подготовка, тъй като зимните активности изискват извършването на движения, които не сме правили дълго време.

Добрата новина е, че нямате нужда от сложна подготвителна програма, достатъчно е да следвате 4-те лесни стъпки, които сме ви подготвили, за да предпазите ставите си от нараняване и пренатоварване.

1. Тренирайте редовно и задължително загрявайте

Независимо дали смятате да карате ски, сноуборд или кънки, е препоръчително да тренирате редовно, тъй като упражненията поддържат гъвкавостта на ставите и мускулите. Може би ще ви изненадаме, но йога е един от най-препоръчителните спортове, които можете да тренирате целогодишно, а асаните ще ви подготвят както за физическите, така и за психическите предизвикателства. От една страна те ще направят цялото ви тяло по-гъвкаво, а от друга ще изострят ума ви и ще ви направят по-спокойни, така че да можете да взимате бързи решения на пистата.

Не забравяйте да загрявате внимателно цялото тяло всеки път преди да практикувате зимни спортове. Така ще избегнете разтягания, навяхвания и претоварване на ставите.

Теодора Илиева - състезател по сноуборд


2. Обърнете специално внимание на хидратацията

Когато навън е студено, ожадняваме по-рядко и често забравяме да приемаме достатъчно течности. За съжаление обаче, дехидратацията може да доведе до промени в тялото ви, които да ви попречат да се насладите на любимия си зимен спорт. Сред тях са: умора, замъглен ум, главоболие и дори крампи. Специалистите са на мнение, че ограниченият прием на вода би могъл да доведе и до болки в ставите, тъй като между 70 и 80% от ставния ни хрущял се състои от вода.

Не забравяйте, че когато усетите жажда, това е сигурен сигнал, че процесът на дехидратация вече е започнал, затова бъдете проактивни и пийте повече вода преди да практикувате зимни спортове. Започнете да приемате малко повече течности още в дните преди спусканията си и не забравяйте да изпиете поне две чаши вода, веднага щом се събудите от сън.

Имайте предвид, че правилната екипировка също е от значение за хидратацията, ако ви е твърде топло и се потите прекомерно, ще загубите ценни течности. Затова се стремете да подбирате екип, който е съставен от слоеве, които да можете да махате при различни условия.

3. Слушайте тялото си

Ако усетите болка, докато се спускате със ски или сноуборд, винаги е по-добре да спрете, отколкото да рискувате по-сериозно нараняване. Болката винаги е сигнал от тялото ни, който ни предупреждава да бъдем по-внимателни. Когато се върнете на пистата или започвате за първи път, винаги се стремете да увеличите натоварването плавно, за да не стресирате тялото и ставите си. Има дни, в които тялото ни е способно на подвизи и такива, в които ни приканва да поспрем, важното е винаги да го слушаме и да познаваме неговите лимити.

Теодора Илиева - състезател по сноуборд


4. Приемайте правилните хранителни добавки

Бихте могли да подкрепите ставите си, които са особено натоварени, при практикуването на зимни спортове, чрез прием на колаген. Допелхерц® систем Колаген 11.000 е чудесен вариант, тъй като представлява хидролизиран колаген, подложен на строго лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса. Така получените колагенови пептиди са с висока усвояемост и стимулират производството на колаген в ставния хрущял. Освен за ставите ни, колагенът се грижи още за нормалното състояние на костите, както и за оптималната функция на кръвоносните съдове и мускулите.



Допелхерц® систем Колаген 11.000 съдържа още витамин D3, който участва в поддържане на състоянието на костите, зъбите и мускулите, както и универсалния витамин С, който допринася за самостоятелното образуване на колаген от организма. Продуктът се предлага в удобни единични дози под формата на флакончета, а в момента можете да се възползвате от промоцията на Колаген 11000, който се предлага в промо опаковка и да закупите 36 флакончета на цената на 30.



Колагенът на Допелхерц® би могъл да се комбинира чудесно с Магнезий Спорт Директ - специално разработена хранителна добавка, която съдържа магнезий, минерали, микроелементи и витамини от група В. Известно е, че по време на активно спортуване, тялото ни губи големи количества магнезий, а това е минерал, който организмът ни не може да синтезира сам. Магнезий Спорт Директ е създаден специално за активни хора и успява бързо и надеждно да възстанови тялото след изтощителна тренировка. Продуктът се предлага под формата на саше, което се изсипва директно в устата и не е необходимо да се разтваря в течност.

(в материала има продуктово позициониране)