Автор
Woman.bg

Д-р Добрев съветва: Как да защитим черния си дроб?

Едва ли има човек, който да не познава чувството на тежест в стомаха и подуване след прекомерна и безразборна консумация на храна. В тези случаи „най-добрият приятел“ на човека е черният му дроб. За да ни разкаже как да се грижим правилно за черния си дроб, днес ще поговорим с д-р Мартин Добрев, гастроентеролог в МБАЛ Авис Медика Плевен.

Д-р Добрев, защо можем да наречем метафорично черния дроб „най-добър приятел“ на човека? Какви са неговите функции в организма?

- Черният дроб действително е един от най-важните органи в нашето тяло. В тази своеобразна „лаборатория“ протичат над 500 ензимни реакции. Една от най-важните му роли е детоксикацията (изчистването) на организма от различни токсични и вредни вещества в това число – химикали, алкохол, лекарствени средства и други. Чернодробните клетки (хепатоцитите) имат уникален строеж. Черния дроб, като паренхимен орган, има завидни способности за възстановяване (регенерация), ето защо рядко можем да усетим сигналите на чернодробното страдание и вероятно това е причината понякога да бъдем неразумни в консумацията на големи количества храна и алкохол. Не трябва да забравяме, че възможностите за регенерация на черния дроб не са неизчерпаеми.

Темата за пандемията от коронавирус, с която света се бори до неотдавна, все още е актуална. Има данни, че SARS-CoV-2 поразява почти всички органи и системи, включително и черния дроб. Известни ли са механизмите на чернодробната увреда и какво бихте препоръчали Вие за превенция или за справяне с последствията след преболедуване?

- Разнообразни са механизмите, с които може да се обясни чернодробната увреда при пациенти с коронавирусна инфекция. На първо място вирусът директно може да увреди хепатоцитите. Приемът на много лекарства, които имат хепатотоксично действие е също фактор в този процес. Роля в увреждането имат и възпалителните медиатори, които се отделят при възпалителната реакция, както и тъканната хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород), която се асоциира с това заболяване.

При всички случаи и особено при пациенти, които са имали отклонения в чернодробните показатели преди инфектиране с COVID-19, както и след преболедуване, при което е имало промени в чернодробните показатели, се препоръчва прием на хепатопротективни средства.

Вече споменахте, някои от факторите, които могат да влияят негативно на черния дроб. Кои са другите причини, които могат да доведат до увреждането му?

- Според официално становище на Европейската академия за изучаване на черния дроб основните причини за чернодробна увреда са четири, а именно: прекомерната употреба на алкохол, затлъстяването и метаболитния синдром свързан с него, хепатит В и хепатит С.

Това на практика означава, че голяма част от причините, които предизвикват увреждане са плод на нашите действия. Трябва да вземем предвид и статистиката, която сочи, че българите сме на шесто място в Европа по консумация на концентриран „твърд“ алкохол, а това е сериозна предпоставка за по-висок риск от увреждане. Прекалено обилното хранене, при което калорийният прием надхвърля двукратно и трикратно препоръчителния дневен прием, е сериозно предизвикателство за цялата ни храносмилателна система в това число черния ни дроб, панкреаса и стомаха. Системната злоупотреба с храна и алкохол може да ни донесе сериозни здравословни проблеми, вместо очакваните приятни емоции.

Имаме ли възможност проактивно да подпомогнем функциите на черния дроб по време на празниците и изобщо какви са начините да се предпазим? Какво съветвате Вашите пациентите?

- На първо място, от медицинска гледна точка ги, съветвам да се опитат да бъдат малко по-разумни, да се хранят с удоволствие и ако консумират алкохол то да бъде с мярка.
Съществуват продукти под формата на хранителни добавки и медикаменти, които имат предпазваща черния дроб функция, това са така наречените хепатопротектори. Най-общо те се разделят на 3 групи: стимулиращи регенерацията на черния дроб, детоксикиращи и намаляващи мастната дистрофия (отлагането на повече липиди в черния дроб).

Използването на полезните свойства на растенията има дългогодишни традиции в медицината. Един от първите хепатопротектори, който е приет днес в медицината като златен стандарт при хронична чернодробна увреда, съдържа силимарин. Това е микс от флавонолигнани, извлечен от растението Бял трън (Silybum marianum L.). Силимаринът има антиоксидантни свойства и подпомага сложните метаболитни процеси в чернодробните клетки. На базата на дългогодишния опит от прилагането му за него са известни клинични данни, че не просто подобрява лабораторните чернодробни показатели, а също и ехографската картина.

Друга съставка, която подпомага чернодробната функция, особено по отношение на жлъчната секреция е цинарин – биофлавоноид, извлечен от артишок. Цинаринът участва в антиоксидантната клетъчна защита, а освен това подкрепя продукцията на жлъчка и улеснява перисталтиката. Заради това си свойство, екстрактът от артишок може да помогне при различни стомашно-чревни неразположения, като чувство на подуване, запек.

На аптечния пазар съществуват различни продукти, които съдържат тези ценни съставки. Една комбинация, която аз препоръчвам е Допелхерц® актив Хепабаланс. Продуктът съдържа двете естествени съставки силимарин и цинарин и е подходящ за благоприятстване на чернодробната функция и правилното храносмилане.



Природата винаги ни идва на помощ, когато имаме нужда. Всички ли могат да приемат хепатопротектори и кои са хората изложени на най-голям риск от увреждане на черния дроб?

- Хепатопротекторите като група имат много добър профил на безопасност, т.е. няма данни за сериозни нежелани лекарствени реакции, странични ефекти или лекарствени взаимодействия, което ги прави подходящи средства, освен за лечение и за профилактика.

Навременната грижа за черния дроб е важна особено за хората, които приемат редовно медикаменти, както и за всички онези, които нямат възможност да се хранят с всеки ден балансирана домашно приготвена храна, а често се хапват нещо набързо и нездравословно. Профилактиката е от значение и на всички, които системно употребяват алкохол, независимо от количеството му.

Има ли други начини, с които можем да подпомогнем работата на организма си и да посрещнем „по-леко“ празничните трапези?

- Друг съвет, който мога да дам на Вашите читатели, е да се практикуват „разтоварващи дни“ или поне в един ден от седмицата да приемат по-лека храна, като избягват храните, богати на мазнини и въглехидрати, за да се подпомогне функцията на черния дроб. Освен това има данни, че увеличаването на двигателната активност с около 45 минути на ден също подпомага метаболизма, така че леките разходки и дори тренировките в домашни условия също са много полезни за цялостното състояние на организма.