Автор
Ева Лъчезарова

Ежедневните малки крачки, които ще ви осигурят силен имунитет

Животът е така устроен, че повечето постижения, до които достигаме, се дължат на системни и дългосрочни усилия. Това важи с пълна сила и за състоянието на имунната ни система - най-добрият начин да се погрижим за нея е като не спираме да я поддържаме. На пръв поглед това може и да звучи трудоемко, но истината е, че са ви необходими малки крачки, лесни ежедневни усилия и план, който да спазвате.

Рядко си даваме сметка за това, но изборите, които правим ежедневно, всъщност имат ярко отражение върху състоянието на имунитета ни. С наближаването на студените месеци вече всички се замисляме как бихме могли да подпомогнем защитните сили на организма си, а в този материал ще ви дадем конкретен и лесен план, който можете да следвате.

Eто и кои са малките крачки, които имат силата да ви отведат към здравето:

1. Мийтe ръцете си често - е съветът, който може би чуваме най-често и това не е случайно, защото чрез докосването на непочистени повърхности бихме могли доста лесно да се заразим.

2. Пийте достатъчно течности - всички знаем, че хидратацията е от особена важност, тъй като голям процент от тялото ни всъщност е вода. Истината обаче е, че тя е от особена важност и за състоянието на имунната ни система. Добрата хидратация спомага за намаляването на токсините в организма, подобрява усвояването на хранителните вещества и овлажнява лигавиците, което затруднява достъпа на болестотворни организми до тялото.

3. Спортувайте и се движете на открито - Редовните упражнения имат множество положителни ефекти върху общото ни здраве, но всъщност са доста важни и за състоянието на имунната ни система. Те подпомагат имунния отговор и освен това намаляват възпалението. Кислородът подобрява функцията на белите кръвни телца, които се справят по-добре с вирусите, затова и разходките на чист въздух са толкова благотворни.

4. Правете си контрастни душове - душовете с променяща се температура имат множество полезни свойства - сутрин те могат да ви събудят, да ви енергизират и да премахнат усещането за умора и стрес. Бонус към това е и фактът, че те стимулират обмяната на веществата и тренират имунната система.

5. Намалете стреса - Доказано е, че високите нива на стрес влияят изключително негативно на имунитета ни. Пандемичната обстановка, в която живеем, засилва още повече чувството на тревожност и стрес. Затова специалистите препоръчват да въведете в ежедневието си релаксиращи активности. Медитирайте, практикувайте йога, намерете си хоби, което ще ви кара да се чувствате спокойни.

6. Хранете се разнообразно и здравословно

Имунната ни система се състои от множество компоненти, но безспорно един от най-важните фактори, които имат влияние върху нея е здравословното хранене. Разнообразието на витамини и минерали, които приемаме чрез храната, всъщност са жизненоважни за цялостното състояние на организма ни, а дефицитът на някои от микроелементите пък би могъл да ни направи по-податливи на вируси и бактерии. Разнообразното хранене включва балансирана диета, която е на базата на оптимално количество протеини, витамини като С и D, както и микроелементите селен и цинк.

Част от тях успяваме да си набавим с храната, но друга част специалистите съветват да си доставим чрез избора на подходящи хранителни добавки. Именно поради тази причина Допелхерц® са разработили богата гама от добавки, които подпомагат оптималното функциониране на защитните сили на организма.

Чудесна алтернатива на добре познатите ампули витамин С, които традиционно приемаме, за да подсилим организма си или по време на боледуване е Допелхерц® систем Имун + Арония, който съдържа 500 mg витамин С с концентрат на сок от арония. Допелхерц® систем Имун + Арония е в индивидуален флакон, приема се лесно, а освен това е обогатен с екстракт от арония, който дава още по-добър ефект от продукта. Аронията е богата на витамин С, витамини от В-групата, витамин К, минерали и микроелементи като магнезий, калций, желязо, цинк както и на флавоноиди.

Ехинацеята е популярна със своя антибактериален, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Приемът ѝ намалява риска от настинка*. Друго нейно предимство е, че спомага за намаляване на нивата на кръвната захар и кръвното налягане**. Във всяка таблетка Допелхерц Имуноактив + Ехинацея ДЕПО освен ехинацея са включени още висока доза витамин С (600 милиграма), както и витамин D, витамин A, витамини В6 и В12. Специално разработената ДЕПО таблетка осигурява постепенно освобождаване на съставките в продължение на много часове. По този начин усвояването на ценните вещества е много по-високо в сравнение с нормалните таблетки, а също така се удължава периода на защита на организма.

Мултивитамините се най-популярният избор за подсилване на имунитета, а Допелхерц Витамини А-Я ДЕПО са най-продаваните мултивитамини в България в последните години. Съдържат 24 витамина, минерала и микроелемента и са отличени като Хранителна добавка на годината от Български Фармацевтичен Съюз още през 2010 година.


Допелхерц® актив Витамини А-Я за Деца е продукт специално разработен за най-малките и е под формата на сироп с приятен вкус на тропически плодове, което значително улеснява неговия прием. Добавката съдържа 12 витамини, 4 минерала. Освен това към него е добавена незаменимата аминокиселина L-лизин, която подкрепя имунитета и подпомага здравословния растеж и развитие при децата. Сиропът е особено препоръчителен през есенно-зимния сезон, защото подкрепя защитните сили на организма, а освен това не съдържа лактоза и глутен.

7. Грижете се добре за чревната си флора

Знаете ли, че между 70 и 80% от клетките на имунната ни система се намират в червата? Това е и причината пробиотичните добавки да се превърнат във важна част от цялостната грижа за имунитета. Допелхерц® актив Лакто-Про Пробиотик съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium, а освен това добавката е обогатена с Витамин В6, който спомага за нормална функция на имунната система. Лекарите препоръчват взимането на пробиотици при дисбаланс на чревната микрофлора, който обикновено се проявява като запек или диария, по време на боледуване, както и при курс с антибиотици.

8. Направете си план

За да бъде възможно най-пълноценна програмата, която ви предлагаме, най-добрият вариант е да отворите календара си и да направите план за месец напред. Обещайте си, че за тези 30 дни ще поставите своето лично здраве на челни позиции в приоритетите си и започнете да планирате. Отделете си време за спорт, за хобита, за време сред природата, подберете подходящите за вас хранителни добавки и ви уверяваме, че само след месец ще имате видими резултати. Успех!

*Проучванията се отнасят за екстракт от ехинацея: Sachin A Shah, Stephen Sander, C Michael White et all - Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis, 2007 Mehdi Sharifi-Rad, Dima Mnayer et all - Echinacea plants as antioxidant and antibacterial agents: From traditional medicine to biotechnological applications, 2018

** Qian Liu, Yuwei Chen, Chun Shen, Yating Xiao - Chicoric acid supplementation prevents systemic inflammation-induced memory impairment and amyloidogenesis via inhibition of NF-κB , 2017

*** Марката "Doppelherz" в периода юни 2019 г. - май 2021 г. е №1 по продажби в Германия (като стойност на продажбите) - източник: NielsenIQ, Nielsen Market Track database, Vitamins and Minerals, MAT MAY 2020 and 2021, value sales (without Discounters), Germany (Copyright © 2021 The NielsenIQ Company (US), LLC. All Rights Reserved.)



(в материала има продуктово позициониране)