Автор
Woman.bg

Грижа за чревното здраве на децата: Съветите на д-р Галина Бъчварова

За децата летните месеци са свързани с множество забавления, нови преживявания, непознати места и неизбежните промени в графика и режима на хранене.

Измененият дневен режим, опитването на нови и непознати храни, са една от причините специалистите да препоръчват прием на пробиотици през лятото. Те дават на тялото добри бактерии, които помагат на храносмилането и засилват детския имунитет.

Малко преди старта на летните почивки разговаряхме с д-р Галина Бъчварова. Тя е специалист по “Детски болести“ и работи както в гр. Бургас, където практикува в „Детско здраве“ ЕООД, така и в гр. Несебър в “Здравна къща Несебър”.



Д-р Бъчварова ще ни сподели защо поддържането на чревната микрофлора при децата е толкова важна, какво е микробиом и коя конкретна хранителна добавка препоръчва от гледна точка на дългогодишния си опит като лекар.

- Здравейте, бихте ли ни споделили какво е важно да знаем за грижата за чревната флора и защо тя е от толкова голямо значение при децата?

- Микробиомът – това са всички микроорганизми, населяващи червата. Той се превръща в една от интересните теми в научните среди през последните години, тъй като от неговото състояние зависи благосъстоянието на целия организъм. Формирането на микробиома при децата е постепенен процес. Той започва от момента на раждането, като значение имат редица фактори, включително и начинът на раждане. Чрез кърмата бебето получава бифидобактерии и лактобацили, които подпомагат съзряването на храносмилателната система. Между 2 и 3-годишна възраст можем да кажем, че се формира индивидуалният чревен микробиом на всяко дете. Интересното е, че чревният микробиом е строго индивидуален и различен при всеки човек – дори при близнаците чревната микрофлора не е еднаква.

Като педиатър ежедневно се срещам със ситуации, в които по една или друга причина (антибиотично лечение, небалансирано хранене, инфекции, промяна в климатичните условия и т.н.) се е стигнало до дисбаланс на чревната флора. Това води след себе си редица други заболявания и състояния, които притесняват родителите и са повод да ни търсят за съвет и помощ.

- Какви са Вашите съвети към родителите, за да имат децата им добро чревно здраве?

- За регулиране и поддържане баланса на чревната флора, за превенция на определени заболявания, за подпомагане на имунните сили на организма, аз препоръчвам Допелхерц актив Пробиотик Желирани мечета за деца. Продуктът съдържа 2 млрд. тиндализирани млечнокисели и бифидобактерии от щамовете Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis (с доказани чрез клинични проучвания ефекти). Има добавени и три витамина от група B, важни за имунната система, цялостната грижа за чревния баланс и детския организъм. Ще добавя още, че е във форма, предпочитана от децата (желирани мечета с вкус на ягода), с бърз ефект, безопасен профил и майките не се притесняват, относно съхранението на продукта.



- С какво продуктите на Допелхерц спечелиха доверието Ви?

- Най-вече с дългогодишната история на компанията, немското качество и ефективност. Особено силно впечатление ми направи и другото лице на фирмата, а именно участието в редица благотворителни каузи - например подкрепата за превенцията от изоставяне на бебета и малки деца към фондация „За Нашите Деца“. Избирайки продуктите Допелхерц от серията за деца и майки, можем и ние да се чувстваме съпричастни в това добро дело.

(в материала има продуктово позициониране)