Автор
Ева Лъчезарова

Хапвам за двама, но здравословно: Как да се храните пълноценно по време на бременността, така че да не качвате излишни килограми

Бременността е един от най-щастливите периоди за всяка жена, истината обаче е, че тя често е съпроводена с редица притеснения, несигурност и колебания.

Обикновено те са свързани с начина на хранене, почивка и движение, а едно от най-честите притеснения на бременните жени е дали се хранят достатъчно пълноценно и едновременно с това дали няма да качат излишни килограми. Това е и причината съвместно с Допелхерц да съставим кратък план, който да ви служи като рамка в ежедневието. Той включва практични съвети, към които можете да се връщате всеки път, когато имате колебания.



Митът: Хапвам за двама

Митът, че бременните жени трябва да ядат за двама, беше разбит отдавна, но продължава да е все така актуален. Специалистите са на мнение, че през първите 6 месеца от бременността си дори не е необходимо да се храните повече, а е препоръчително да приемате около 2000 калории на ден. По време на третия триместър от бременността или последните три месеца, когато бебчето вече е по-голямо и развито и има нужда от по-голямо количество хранителни вещества, лекарите съветват да приемате допълнителни 200 калории на ден или общо 2200. Разбира се, важно е какво е било теглото ви, преди да забременеете, колко бързо качвате килограми и колко активен начин на живот водите. Затова е препоръчително да обсъдите вашите лични цели с лекаря, който следи бременността ви.

Необходимо е да отбележим и че тук, освен количеството храна, е изключително важно нейното качество и хранителна стойност - тя трябва да задоволява повишените нужди на майчиния организъм от витамини, минерали, микроелементи, фибри и др.

Добре, но с какво да се храня?

Препоръките на диетолозите в областта са ясни и точни: следвайте балансирана диета, която е богата на хранителни вещества и има ниско съдържание на захар, сол и наситени мазнини. Добре е в менюто си да включите непреработени храни, които са съдържат разнообразие от различни витамини и минерали. Сред тях очаквано са всички плодове и зеленчуци, ядките и семената, яйцата, рибата, нетлъстото месо и пълнозърнестите продукти.

Животът понякога е като водовъртеж и затова често се случва, въпреки че на теория знаем какво е добре да хапваме, на практика това да не се случва. Именно тук се крие причината да ви посъветваме да си отделите около 1 час седмично, в който да планирате менюто си за идните дни. Това, от една страна, ще бъде гаранция за успеха ви, а от друга ще ви спести средства. За да ви помогнем, ви споделяме и едно примерно дневно меню, което ще ви улесни допълнително.



Примерно меню:

Закуска:

Омлет със спанак в комбинация, с хумус и плод по избор

Втора закуска (ако огладнеете преди обяд):

Шепа ядки, като кашу, бадеми или орехи

Обяд:

Буда купа. В последните години буда купите нашумяха сред привържениците на здравословното хранене, тъй като са вкусни, лесни за приготвяне и могат да се превърнат в чудесен вариант за балансирано ястие. Най-общо казано една оптимална купа съдържа: Сварена зърнена култура, сурови зеленчуци или такива на пара, здравословни мазнини, протеин, семена или ядки, и дресинг.

Ето и един пример: Направете си буда купа от броколи на пара, пиле на тиган, киноа, настъргани моркови и печени орехи. Като дресинг можете да използвате домашно песто.



Следобедна закуска

Купичка кисело мляко с плодове

Вечеря

Сьомга на тиган със зелена салата

Имайте предвид, че колкото и добре да успявате да се храните, нуждата от подходящ комплекс от витамини за бременни остава и те са неделима част от ежедневната грижа, която е важно да полагате за себе си. Причината се крие в това, че голяма част от хранителните продукти на пазара са със занижена хранителна стойност, поради начина, по който се отглеждат, в резултат на което все по-голям брой хора да страдат от различни дефицити.



Допелхерц® актив Актив МАМА
е създаден специално за нуждите на жените, които планират да имат деца, на бременните и кърмещите дами. Продуктът отговаря на изключително високи стандарти за чистота на съставките и съдържа 12 витамина, 5 минерала и микроелемента, които са комбинирани с омега-3 мастни киселини за оптимален резултат. Сред задължителните за всяка бременна жена са: фолиевата киселина, йодът, желязото и омега-3 мастните киселини.

Фолиевата киселина подпомага нормалния растеж на бебето, както и процесите на клетъчно делене и диференциация, които са в основата на вътреутробното развитие. Редица изследвания показват, че нуждите на бременните жени от желязо нарастват с до цели 50%. То участва в синтеза на хемоглобин, както и в транспорта на кислород в кръвта. Желязото, заедно с цинка и витамините В12 и D3 подпомагат и процесите на клетъчното делене. Йодът пък отговаря за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като взема участие и в синтеза на хормоните, които тя произвежда. Незаменимите Омега-3 мастни киселини, които организмът ни не може да синтезира сам, също влизат в състава на Допелхерц® актив Актив МАМА. Те подпомагат пълноценното развитие на мозъка, зрението и нервната система на плода и кърмачето.

Комплексът от витамини и минерали не съдържа алергени като лактоза и глутен, както и генно модифицирани съставки. Допелхерц® актив Актив МАМА отговаря на високите немски стандарти за чистота, а за да сте сигурни, че приемате оптимално количество витамини, минерали и Омега-3 мастни киселини по време на бременността си, е достатъчно да вземате по две капсули дневно от продукта.



Със закупуването на всяка опаковка Допелхерц® актив Актив МАМА подкрепяте и благотворителните каузи, зад които застава марката Допелхерц. Основната сред тях е “Превенция на изоставяне на бебета и малки деца” на фондация “За нашите деца”. За съжаление, към днешна дата, над 400000 деца в България живеят в риск от бедност, изоставяне и социална изолация. Фондацията предоставя подкрепа за майките, при които има опасност да изоставят детето си, изграждат подкрепяща мрежа около тях, в която включват психолози, роднини и близки, работят за повишаване на мотивацията и увереността им, че ще се справят с грижите за детето, при необходимост осигуряват т.н. “пакет за новородено”, който включва всички необходими за посрещането на бебето неща.Благодарение на работата на фондацията всяка година хиляди деца и техните родители получиават социална и психологическа помощ. От началото на сътрудничеството с фондацията, Допелхерц са дарили сумата от 50000 лева в подкрепа на каузата.

Вече пета година Допелхерц подпомага и инициативата “Повече българчета за България” на радио “Витоша”. Тя се съсредоточава върху оказването на помощ на хора с репродуктивни проблеми.

Немската компания регулярно участва в училища за бременни и родители с цел повишаване на здравната култура на бъдещите родители. Допелхерц прави и дарения под формата на продукти в специализираните акушеро-гинекологични болници в подкрепа на бъдещите майки.

(в материала има продуктово позициониране)