Автор
Ева Лъчезарова

На каква възраст е добре да започнете да приемате колаген? Отговорът ще ви изненада!

Колагенът е една от най-популярните хранителни добавки, за които се говори много в областта на здравословния начин на живот и това не е случайно. Знаете ли, че всъщност той е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и че съществуват поне 16 различни вида колаген? Той отговаря за здравината, подвижността и еластичността на ставите, за нормалното състояние на костите, по-бързото възстановяване на рани, позитивно повлиява мускулите и сухожилията, като има и своя принос за оптималната функция на кръвоносните съдове.

При толкова много ползи, не е изненадващо, че в световен мащаб потреблението на колагенови продукти расте главоломно. Колагенът е в топ 3 на продуктите, от които се интересуват хората, когато става дума за хранителни добавки, а само в САЩ между 2014 и 2020 г. потреблението на колаген е скочило 6 пъти.

В детска възраст и след това до около 25-годишна възраст, тялото ни произвежда големи количества колаген, но за съжаление след това синтезът му започва постепенно да намалява. По време на менопауза пък жените започват да губят значителни количества от важния протеин, а специалистите препоръчват прием на колаген дори на млади хора, които спортуват редовно и изтощително.



Точната възраст, на която синтезът на колаген започва да намалява е индивидуална, но се смята, че след 25-годишна възраст човек започва да произвежда средно по 1% по-малко колаген на година. Установено е, че при 40-годишна възраст, производството намалява с 25%, а при 60-годишна възраст с около 50%.

Съществуват и външни фактори, които биха могли да навредят на синтеза на колаген в тялото. Сред тях са:

- Прекалената консумация на захар и преработени въглехидрати. Глюкозата и фруктозата свързват аминокиселините, присъстващи в колагена и еластина, които поддържат дермата и правят процеса на възстановяване по-труден.

- Прекомерното излагане на слънчева светлина, без употребата на слънцезащитен крем - установено е, че ултравиолетовото лъчение намалява производството на колаген.

- Тютюнопушенето влияе върху степента на синтез на колагени в кожата на пушачите.

Кога обаче се нуждаем от допълнителен прием на колаген?

Специалистите препоръчват прием на специализирана колагенова добавка, особено ако водите заседнал начин на живот, имате усещане за скованост или дискомфорт, при прекомерно натоварване на ставите поради наднормено тегло, при хора в зряла и напреднала възраст, при травми на опорно-двигателния апарат, при повишена чувствителност към промени във времето или при хора, които спортуват интензивно.



Каква хранителна добавка да изберем?

Колагеновата молекула е изградена от три вериги т.нар. „тройна спирала“ , на което се дължи нейната здравина. При прием с храната, колагенът се разгражда от нашите храносмилателни ензими до фрагменти с различна големина и част от него бива усвоен през червата. Друга обаче остава неусвоена и се изхвърля от организма. Затова е от изключителна важност каква колагенова добавка ще изберете. Молекулата на колагена е голяма и за да се усвои от организма, когато е приеман под формата на хранителна добавка, трябва да бъде разделена на по-малки фрагменти с точно определена молекулна маса чрез специален процес, наречен хидролиза.

Допелхерц® систем Колаген 11.000 е именно хидролизиран колаген, подложен на строго лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса. Така получените колагенови пептиди стимулират производството на колаген в ставния хрущял както и в кожните клетки на дермата.



Друго безспорно преимущество на продукта е, че колагеновите пептиди в него, в комбинация с витамин С, спомагат за самостоятелния синтез на колаген от организма, като повишават стабилността на колагеновата структура в ставите и костите.

Всяка доза от Допелхерц® систем Колаген съдържа 11.000 мг. хидролизиран колаген и се приема без вода, а опаковката му е удобна и леснопреносима. Освен витамин С, хранителната добавка е обогатена още с витамин D, хондроитин и селен, които също подпомагат оптималното здраве на ставите и костите.

(в материала има продуктово позициониране)