Автор
Ева Лъчезарова

Наръчник за грижа за мозъка: Как да подобрим паметта си

Без съмнение модерният начин на живот води със себе си редица предпоставки, които едновременно ни улесняват, но и ни карат да забравяме все по-често.

Записваме всичко в телефона си, информацията е на един клик разстояние и някак неусетно свикваме в много ситуации да не разчитаме на паметта си. Спомагателните средства са станали част от ежедневието ни и това от една страна ни улеснява, но от друга паметта ни става "мързелива". Добре да знаем, че също както мускулите ни, така и нашият мозък има нужда от упражнения, за да подобри представянето си.

Ето защо сме подготвили кратък наръчник, който ще ви помогне лесно и бързо да тренирате мозъка си, така че да подобрите паметта и когнитивните си функции. Готови ли сте? Да започваме!

Стъпка 1: Погрижете се за базовите неща



Както цялото ни тяло и нашият мозък се нуждае от качествена храна, добър и регулярен сън и не на последно място от много вода!

Научно доказано е, че дехидратацията води до загуба на краткосрочни спомени и може би именно тя е причината често да забравяте за какво сте отишли до магазина или пък да се връщате от него с всичко друго, но не и с това, за което сте отишли. Ако забелязвате, че не ви се пие просто вода, винаги можете да добавите към нея различни вкусове като джинджифил, лимон и краставица за добър имунитет или пък лайм в комбинация с газирана вода за идните топли месеци.

Опитайте да добавите към менюто си повече хранителни вещества. Сред тях са мазна риба, листни зеленчуци, яйца, орехи и дори черният шоколад. Ако търсети цялостен подход към начина си на хранене, изследванията показват, че Средиземноморската диета е един от най-добрите варианти, на които можете да се спрете, тъй като тя включва именно голямо количество салати и морски деликатеси.

Стъпка 2: Тренирайте мозъка си редовно



Редовните ментални тренировки безспорно са най-добрият начин да подобрите паметта и способностите на мозъка си. Има специално създадени онлайн игри и приложения, които могат да ви помогнат в това начинание.
В сайта на Допелхерц можете да изберете между три различни игри:

Судоку - добре позната японска игра, която по забавен начин тренира комбинативното мислене, логиката и дедукцията

Игра за памет - игра, в която трябва да успеете бързо да запомните позициите на картинките, които виждате. Класическа игра за подобряване на краткосрочната памет

Тренировка за ума - отново игра за подобряване на краткосрочната памет и наблюдателността ви. Трябва да сте бързи, като разглеждате снимки за определено време и отговаряте на въпроси за тях.

От сайта научихме за още една любопитна групова игра, която със сигурност ще изпробваме при предстоящите ни летни пътувания. Тя се нарича „Опаковах куфара си и в него сложих...“. Бихте могли да я играете заедно със семейството си, като всеки играч допълва списъка с различни неща, които слага в куфара докато вече не могат да бъдат изброени в правилен ред. Играта е забавна тренировка за ума, а за нея не ви е необходимо нищо специално.

Както споменахме, съществуват множество различни приложения, които тренират нашите мозъчни клетки. Едно от популярните е "MyBrainTraining", което стимулира мозъка с 30 специални упражнения и игри. Те са създадени като част от успешната програма „Тренировки за умра с д-р Кавашима“ и университетските проучвания на д-р Кавашима. Приложението служи за подобряване на паметта, логическото мислене, като постоянно се адаптира към резултатите и индивидуалните лични цели.

Стъпка 3: Изберете подходяща хранителна добавка за подкрепа на мозъка



Освен редовните тренировки за ума препоръчително е да го подкрепяте и с подходящи хранителни вещества. Допелхерц® Гинко Билоба + Омега-3 е немска хранителна добавка в подкрепа на концентрацията и добрата памет.

Приемът на гинко билоба доказано води до подобряване на кръвообръщението в мозъка, което пък води до по-добро снабдяване мозъчните клетки с кислород и хранителни вещества. Това от своя страна допринася за увеличаване на когнитивните способности, като подобряване на паметта, увеличаване на концентрацията и по-лесно взимане на решения.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на мозъка и могат също да помогнат за подобряване на когнитивните функции. Редица проучвания показват, че омега-3 мастните киселини, особено DHA (докозахексаенова киселина), могат да играят специална роля при функционирането на мозъка, включително подобряване на паметта и способностите за научаване на нова информация. В допълнение към това, омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението в мозъка и за подобряване на комуникацията между нервните клетки, което също може да допринесе за подобряване на когнитивните функции.

Допелхерц® Гинко Билоба + Омега-3 съдържа още витамини от група B и витамин E. За подобряване на когнитивните функции е достатъчно да приемате по 2 капсули дневно по време на хранене.

(в материала има продуктово позициониране)