Автор
Ева Лъчезарова

Погрижете се за ставите си още сега в три лесни стъпки

Здравето на ставите е проблем, за който е добре да помислим превантивно, преди да е станало твърде късно. В противен случай рискуваме да се сблъскаме с диагнозата остеопороза - сериозно дегенеративно заболяване, от което страдат милиони хора по света.

Специалистите разкриват, че тя засяга все по-млади пациенти, понякога прогресира твърде бързо, а в световен мащаб броят на радикалните оперативни интервенции (като ставно протезиране, например) се е увеличил значително.

Остеопорозата е заболяване, което може да влоши качеството на живот на всеки човек, а жените след менопауза са най-застрашени.

Ключов фактор за здравето на ставите безспорно е колагенът. Той участва в изграждането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, стените на кръвоносните съдове. Колагенът е основен градивен елемент на съединителната тъкан и е от изключително значение за доброто състояние на опорно-двигателния апарат.

За съжаление с напредването на възрастта тялото ни започва да произвежда все по-малко колаген, а ставите започват да губят своята гъвкавост. Появява се дискомфорт, а понякога и болка.



Какво обаче можем да направим, за да се погрижим за ставите си от рано?

Нека първо разгледаме спецификата на ставните хрущяли: Като всяка механична система, нашите стави подлежат на износване, вследствие на триенето. Гладките ставни хрущяли и синовиалната течност спомагат то да бъде сведено до минимум. Различни рискови фактори, обаче, могат да ускорят увреждането на ставните повърхности и това води до асептично (без инфекция) възпаление, което предизвиква болка и скованост.

Друг проблем е самата физиология на ставните хрущяли - те не притежават собствени кръвоносни съдове и разчитат на синовиалната течност за доставка на кислород и хранителни вещества. Това означава, че процесите на изграждане на нови клетки и регенериране на наранените хрущяли са много бавни и трудни.

Именно затова грижата за ставите изисква време и постоянство.

Затова ви предлагаме три лесни стъпки, които ще ви помогнат да се погрижите за ставите още сега:

Стъпка 1: Обърнете специално внимание на начина си на хранене

Освен възрастта, голямо значение за появата на остеопороза имат и начинът на живот, храненето, стресът и наднорменото тегло. Ето и принципите, по които да изградите диетата си, за да имате здрави стави:

  • намалете захарта и рафинираните въглехидрати;
  • премахнете рафинираните и хидрогенираните мазнини;
  • подбирайте добре източниците на животински протеини, които приемате;
  • увеличете приема на качествени плодове и зеленчуци;
  • намалете солта и храните, които съдържат оцветители и консерванти;
  • Стъпка 2: Включете редовни упражнения в ежедневието си

    Знаете ли, че обездвижването всъщност води до повишен риск от ставни увреждания и болка? Затова е добре да осигурите на тялото достатъчно движение и в никакъв случай да не го претоварвате. Активността трябва да бъде съобразена с възрастта, физиологичните особености и по възможност да е свързана с някаква приятна за вас дейност.

    Eто и няколко конкретни идеи за щадящо и същевременно здравословно раздвижване на тялото:

  • ежедневно разтягане;
  • бърза разходка в парка;
  • плуване и водна аеробика;
  • силови тренировки, използвайки собственото тегло на тялото или леки тежести;
  • практикуване на йога;
  • Стъпка 3: Започнете да приемате колаген

    Бихте могли допълнително да подкрепите здравето на ставите чрез прием на колаген. Тук важен е изборът на правилната хранителна добавка, която да съдържа оптимално количество колаген. Молекулата на колагена има специфична структура, тя е изградена от три полипептидни вериги, които са оплетени една в друга. При прием с храната, колагенът се разгражда от нашите храносмилателни ензими до фрагменти с различна големина и част от него бива усвоен през червата. Разбира се, една част се отделя от организма, без да може да се резорбира, а друга част от усвоеното количество няма да може адекватно да подпомогне метаболизма на ставния хрущял. Затова до края на XX век се смяташе, че приемът на колаген не би могъл да има ефект при остеопороза.

    Така се появява т.нар. хидролизиран колаген, който е подложен на строго лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса. Установено е, че колагенови пептиди с молекулна маса около 3 килодалтона имат най-силно изразен ефект по отношение подпомагането на хрущялния метаболизъм. Именно такъв тип колаген в течна форма се съдържа в Допелхерц® систем Колаген 11.000.

    Всяка доза от хранителната добавка съдържа 11.000 мг. хидролизиран колаген. Приема се без вода, а опаковката му е удобна и леснопреносима. В допълнение към това Допелхерц® систем Колаген 11.000 съдържа хондроитин, селен, витамини С и D, които също допринасят за оптималното здраве на ставите.

    Допелхерц® систем Колаген 11.000 е немски продукт на "Куайсер Фарма" - компания със 120-годишни традиции и представена в над 50 страни в света. Продуктите на Допелхерц® се радват на огромна познаваемост и доверие в Германия и държат дял от около 30% от немския пазар на хранителни добавки.* В България Допелхерц® систем Колаген 11.000 дебютира през 2015 г. и още през следващата 2016-а получи приз "Хранителна добавка на годината", присъден от Българския фармацевтичен съюз. За следващите три години - от 2017-а до 2019 г., това е най-продаваният течен колаген в България. **

    * Данни на AC-Nielsen Trend - Report Pharma, 2017, 2018, 2019;

    ** Данни за продажби в България за периода 1 януари 2017 - 31 август 2020, IMS/IQVIA, категория Ставна грижа/течни форми;

    (в материала има продуктово позициониране)