Автор
Ева Лъчезарова

Правилните стъпки: как да подготвите кожата си за лятото

Месец юни вече е тук и дойде времето да сменим дънките с къси панталонки, за да се насладим изцяло на по-топлите дни. След като обаче сме се “крили” от слънцето през зимните месеци, сега е време да подготвим кожата си подобаващо, за да ѝ придадем свежест, да я тонизираме и тя да засияе.

1. Изберете подходящ слънцезащитен крем и го използвайте ежедневно

Ултравиолетовите лъчи са основните виновници за промяната в текстурата и цвета на кожата, както и за нейното стареене. Последните проучвания показват, че слънцезащитните кремове на минерална основа предлагат доста добра защита. Затова потърсете такъв с активни съставки като цинков оксид или титанов диоксид и да е със слънцезащитен фактор 30 или по-висок. Важно е да го прилагате ежедневно като последна стъпка от сутрешната си рутина за красива кожа, при това преди грима. Не забравяйте да вземете предвид и това колко дълго ще бъдете изложени на слънце през деня. Ако работите в офис и бюрото ви не се намира близо до прозорец, няма нужда да си поставяте отново слънцезащитен крем. Истината обаче е, че повечето ултравиолетови лъчи проникват през стъкло, затова ако се намирате близо до прозорец, е препоръчително да подновявате слънцезащитата си на всеки 4-6 часа. Ако пък прекарвате дълго време на открито, този диапазон се скъсява, като може да достигне до 2 часа, ако се къпете в морето или в басейн.

2. Не забравяйте за хидратацията

Добрата хидратация е изключително важна за цялостното функциониране на тялото ни, а според специалистите тя може да се отрази благотворно и на нашата кожа. Тя може да подобри притока на кръв в кожата и тялото, а имайки предвид, че клетките и тъканите на тялото са изградени предимно от вода, хидратацията би трябвало да се превърне в ежедневен приоритет за всеки човек. Количеството вода, което приемате на ден, зависи изключително много от начина ви на живот и от специфичните нужди на тялото ви. Необходимо е да обърнете внимание на това дали през по-голямата част от деня сте седнали, или се движите. Дали се потите често, дали приемате дехидратиращи напитки като кафе или пък хапвате плодове и зеленчуци, които са богати на вода.

3. Подхранете красотата си отвътре

Начинът на хранене също е изключително важен за вашата кожа. Специалистите препоръчват да включите в диетата си продукти богати на:

- Витамини А, Е и С

Витамин А спомага за производството на нови клетки и се бори с уврежданията по кожата, причинени от слънцето и акнето. Храни с високо съдържание на витамин А - листни зеленчуци, сладки картофи, яйца и моркови. Витамините С и Е са силни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания и удължават живота им, като по този начин влияят на признаците на стареене и увреждане на кожата. Включете в диетата си цитрусови плодове и различни пресни зеленчуци, за да увеличите дозата витамин С, която тялото ви получава ежедневно. Храни богати на витамин Е са спанака, бадеми, лешници, авокадо, киви и манго

- Асай Бери

Един малко познат в България плод като суперхраната асай бери, също може да се отрази благоприятно на цялостното състояние на кожата ви. Родината му е Бразилия, използва се от древни времена, а редица съвременни изследвания показват, че приемът му има изключително положителен ефект върху здравето - протективен ефект по отношение на въздействието на UV-лъчи върху кожата, силни антиоксидантни свойства, ускорява регенерацията на кожата и зарастването на рани. Ефектът от консумация на асай бери е особено подходящ за летните месеци, когато кожата е под въздействие на силни слънчеви лъчи.



- Здравословни мазнини

Здравословните мазнини като тези, които се намират в ядките, лененото семе и авокадото, също се отразяват благотворно на кожата ви, тъй като помагат на тялото да създава здрави и силни клетъчни мембрани, които подсилват кожната бариера срещу увреждане от околната среда. Мазните риби, като сьомга, са чудесни източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на еластична кожа.

- Избягвайте вредни храни

За здрава и красива кожа е добре да избягвате мазните и преработени храни, пърженото, бялата захар и алкохола.

4. Прием на колаген

Клинично доказано е, че редовният прием на течен колаген има множество ползи за вида и здравината на кожата ни. Той намалява дълбочината на вече появилите се бръчки, стимулира производството на колаген в организма и прави кожата по-еластична. Колагенът представлява 1/3 от целия протеин в организма и е 80% от сухата маса на кожата. С напредването на годините, синтезът на колаген в тялото започва да намалява. Този процес е индивидуален, но според някои изследвания след 25-годишна възраст тялото на човек започва да произвежда средно по 1% по-малко колаген на година.

Колаген Beauty на немската марка Допелхерц® е разработен специално за поддържане на гладка, еластична и красива кожа и съдържа колаген, екстракт от асай бери, избрани витамини, минерали и микроелементи. Вече говорихме за ползите на екстракта от асай бери, а тук можем да добавим, че той има свойството да предотвратява преждевременното стареене на кожата, предизвикано от замърсяванията в околната среда. Допелхерц® Колаген Beauty съдържа още Витамин А, цинк и биотин, които са важни за доброто състояние на кожата, а витамин С стимулира естественото производство на колаген от организма и също като асай бери има антиоксидантни свойства. Микроелементът мед подпомага нормалното състояние на съединителната тъкан, отговорна за еластичността на кожата и има отношение към нормалната ѝ пигментация, а витамин Е допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.

Всяка доза от Допелхерц® Колаген Beauty е в индивидуален флакон и не изисква специално съхранение, което прави хранителната добавка изключително удобна за прием. Можете да вземете колагеновите флакончета навсякъде със себе си по време на своите летни приключения, независимо дали планирате почивка на море, планина или активна екскурзия, на която ще разглеждате забележителности. Така ще бъдете сигурни, че кожата ви ще бъде възможно най-обгрижена, здрава и сияйна през летните месеци.

(в материала има продуктово позициониране)