Автор
Ева Лъчезарова

Пробиотикът: Тайният ключ към вашето здраве

Преди повече от 2000 години Хипократ казва, че всички болести започват от червата, а днес това твърдение е по-значимо от всякога.

Храната, която приемаме често не е достатъчно качествена и в нея липсват важни микроелементи, голяма част от нея съдържа антибиотици, оцветители, подобрители и консерванти. Затова сега повече от всякога в историята на човечеството, чревната микрофлора има нужда от специални грижи. Какво обаче представлява тя?

В червата ни живеят множество бактерии, които образуват т.нар микробиом, те имат изключително голямо влияние върху имунната ни система, храносмилателната функция, регулацията на теглото, метаболизма и дори върху настроението ни.

В червата ни живеят, както “добри”, така и "лоши" бактерии, а специалистите са единодушни, че всеки трябва да стимулира растежа именно на “добрите” бактерии, за да поддържа баланса в чревната си микрофлора.

Бактериите всъщност са множество видове и изпълняват различни роли, някои от тях контролират растежа на лошите “бактерии”, други ни помагат да усвоим максимално добре храната, която приемаме а трети участват в синтезирането на различни витамини. Освен това бактериите подпомагат функцията на имунната ни система и имат отношение към възпалението и автоимунните заболявания. Знаете ли, че между 70 и 80% от имунната ни система всъщност се намира в червата? Друг изумителен факт е, че балансът на бактериите в червата ни може да има пряко отношение към настроението ни, тъй като именно те отговарят за производството на 95% от серотонина - хормона на щастието.

Как обаче да стимулираме растежа на добрите бактерии? Специалистите препоръчват да приемаме пробиотици, които всъщност представляват съвкупност от живи микроорганизми, които оказват благоприятно въздействие върху здравословното състояние на организма.

Нека разгледаме случаите, в които има нужда от допълнителен прием на пробиотици:

- При дисбаланс в чревната флора. За съжаление това състояние в съвременния свят е доста често срещано. То се характеризира с чувство на подуване, увеличено газообразуване, неприятно куркане на червата, запек или диария, а понякога и редуване на последните две. Причините за дисбаланса на чревната флора могат да бъдат разнообразни като: стрес, небалансирана диета, боледуване, намаляване на съпротивителните сили. Лекарите препоръчват в такива случаи прием на пробиотичен продукт, който възстановява баланса, в рамките на 2-3 месеца

- След прием на антибиотици. Антибиотиците са широко застъпени в съвременното здравеопазване и се предписват изключително често. Те обаче увреждат чревната микрофлора и често водят до неприятни симптоми като диария или запек. Специалистите съветват да започнете прием на пробиотик още от първия ден на антибиотичното лечение, тъй като някои „добри“ бактерии биха могли да допринесат за действието на антибиотика. Те създават неблагоприятни условия за развитието на болестотворните микроорганизми и по този начин подпомагат лечението. Имайте предвид, че е необходимо да има интервал от поне 2 часа между прием на антибиотик и пробиотик (а най-добре 3 или 4 часа), както и да се избягват горещи храни и напитки поне 10-15 минути преди и след прием на пробиотик. Продължителността на прием би следвало да бъде поне 7-10 дни след приключване на курс с антибиотик.

- При промени в диетата. Те могат да възникнат при практикуването на различни хранителни режими или при пътуване. Всяка една рязка промяна в диетата крие риск от възникване на нарушения, засягащи стомашно-чревния тракт, като едно от най-честите проявления на този проблем е т. нар. „диария на пътуващите“. Възможна причина е и бактериално замърсена храна, особено, когато ни се налага да се храним навън и източниците на тази храна невинаги отговарят 100% на всички хигиенни норми.

Как обаче да подберем правилният пробиотик? Тъй като съставът на микрофлората е специфичен за всеки човек, препоръчително е да се приемат пробиотични продукти, които са с по-разнообразен състав. Допелхерц® актив Лакто-Про съдържа 5 различни бактериални щама – три на лактобацили и два на бифидобактерии. В състава на продукта има и инулин, който служи за храна на бактериите и наличието му подпомага растежа и развитието на пробиотичните бактерии и доброто храносмилане.

Пробиотичните бактерии са чувствителни към факторите на средата и процеса на производство и като правило, след опаковане, броят на жизнеспособните бактерии следва да намалява. Допелхерц® актив Лакто-Про гарантира 4 милиарда живи пробиотични бактерии към края на срока на годност на продукта. Продуктът представлява стомашно-устойчиви капсули, които предпазват лактобацилите и бифидобактериите от силната солната киселина в стомаха и осигуряват „защитен транспорт“ до червата, където да изпълнят своите функции. Достатъчен е приемът на една капсула на ден, а опаковката съдържа 20 капсули.




.

(в материала има продуктово позициониране)