Автор
Woman.bg

Специалистът съветва: Как да разпознаем и облекчим трудно уловимия синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво или IBS е състояние, което се диагностицира трудно, тъй като симптомите му са разнообразни. Най-общо казано IBS представлява дисфункция на чревния тракт, която се появява в следствие комбинация от различни фактори.

Статистиката сочи, че в България от него са засегнати около 20% от населението, а синдромът на раздразненото черво би могъл да се отрази негативно върху качеството на живот на всеки, който страда от състоянието. Това бе и причината да потърсим и мнението на лекар в областта, в лицето на доц. д-р Мария Атанасова - специалист по гастроентерология и диететика със специализации в Германия, Белгия и Нидерландия.

Доц. д-р Атанасова обучава студенти и лекари има редица статии публикувани в престижни научни издания. С нея ще поговорим за същността на IBS, за неговата диагностика и за хранителните добавки, които биха могли да го облегчат.

- Доцент Атанасова, бихте ли обяснили накратко за нашите читатели какво представлява Синдромът на раздразненото черво или IBS?

- Синдромът на раздразненото дебело черво е изключително често срещан в гастроентерологичната практика. Диагнозата е трудна в смисъл, че трябва да се постави след изключване на органична патология на дебелото черво или на други болести предизвикващи болка, диария, запек. В повечето случаи успяваме от добре снета анамнеза и добър контакт с пациента, да поставим правилната диагноза.
Синдромът на раздразненото черво (IBS) представлява дисфункция на чревния тракт, вследствие на фактори като стрес, нарушена чревна флора, свръхчувствителност на чревната лигавица или наследствена предразположеност.

- Какви са най-честите симптоми на това състояние?

- Симптомите на този синдром са много индивидуални и са с различна тежест при всеки човек. Това е едно хронично състояние, което се характеризира с периоди на обостряне и затишие. Най–честите симптоми са подуване на корема, газове, болка и крампи, които са локализирани в областта на червата, редуване на запек с диария, слуз в изпражненията.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти с подобни оплаквания?

От опита си вече съм се убедила, че има продукти, които действат добре при този синдром и мога да кажа с удоволствие, че един от тях е Допелхерц®актив Иритаколин на Куайсер Фарма - немска компания с наистина немско качество. Прави ми впечатление, че пациентите се чувстват много добре, когато приемат този продукт, а това се дължи най–вече на специалната комбинация между съставките. Той съдържа зеолит, който е вулканичен минерал, имащ способността да улавя разнообразни екзогенни и ендогенни токсини и спомага за изхвърлянето им от организма. Съдържа и растителни екстракти от алое вера, лечебна ружа, лайка, които ефективно намаляват тежестта на симптомите. Добавен е и един специфичен щам – Лактобацилус плантарум, който много успешно облекчава симптоми като коремна болка и подуване, както и две етерични масла от ким и див копър, с карминативен ефект.



- Какво точно представляват “карминативните” средства?

- Карминативните средства са тези, които се използват с цел намаляване на газовете в червата. С други думи средства, които резорбират газовете и подпомагат извеждането им от организма. Иритаколин е пример за продукт с карминативни свойства.
Зеолитът в Допелхерц®актив Иритаколин успява да осигури добра абсорбция на газовете. Останалите съставки образуват един защитен филм върху лигавицата на дебелото черво и осигуряват добра функция на червото, с други думи редовна дефекация без промяна в посока запек или диария.

Важно е пациентите да знаят, че е необходимо да съблюдават и диета, като не приемат храни, водещи до висока степен на ферментация в дебелото черво, поради което се образуват повече газове. В този смисъл съществува така наречената FODMAP диета, разпространена е в интернет, а и ние гастроентеролозите препоръчваме на хора със синдром на раздразненото черво да я съблюдават. Това е диета, бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Храните, които следва да се избягват са – пшеница, фасул, варива, преработени храни, млечни продукти, алкохол, и др.

- Препоръчвате ли прием на пробиотици и могат ли те допълнително да облекчат симптомите на IBS?

- Приемът на Допелхерц®актив Иритаколин е много важен в комбинация с един качествен пробиотик. В това отношение марката Допелхерц® има един изключително добър продукт, който се нарича Лакто-Про и аз изписвам в комбинация с Иритаколин.

Препоръчвам на своите пациенти Допелхерц®актив Лакто-Про, защото той съдържа 4 милиарда млечнокисели бактерии и бифидобактерии от 5 щама, важни за регулиране и поддържане баланса на чревната флора и за добро състояние на стомашно-чревния тракт.

(в материала има продуктово позициониране)