Автор
Ева Лъчезарова

Тялото ни говори: Какво се опитва да ни каже за киселините и рефлукса и как да се справим с тях бързо и ефикасно

Неусетно декември е вече зад гърба ни, а след себе си той остави спомените за един жив месец, през който наваксахме за предишните две години, в които всичко сякаш беше спряло. Видяхме се с близките си, отпразнувахме Коледа и … да си признаем честно прекалихме с всякакви видове храни и напитки - баклава, баница, сармички, вино … Звучи познато, нали?

Ето че вече е януари или както ние го наричаме сладко-горчивия месец. В него има доза носталгия по отминалите празници, но и трепетно очакване на 2023-а година. Точно през януари се срещаме челно с новогодишните си обещания и си даваме сметка, че те не са само романтично пожелание, а трябва да работим, за да ги постигнем. След обилните трапези, това е и месецът, в който често решаваме да дадем почивка на тялото си. Някои се отказват от месото за 30 дни (Veganuary), докато други спират алкохола (Dry January).



Какво да предприемем обаче, ако точно на този етап започнем да страдаме от киселини и рефлукс, а не искаме да се откажем от обещанията, които сме дали пред себе си? Истината е, че това са симптоми, които можем да си обясним като езика на тялото ни, по този начин то се опитва да ни даде сигнал и да комуникира с нас. Лекарите не са единодушни по отношение на причините за появата на киселините и рефлукса, но със сигурност с появата им организмът ни иска да ни каже, че имаме нужда да направим промени в начина си на хранене и на живот.

Добрата новина е, че решението се крие в малки промени в ежедневието и правилния медицински продукт, за които ще ви разкажем в няколко стъпки:

1. Изключете киселинните храни от менюто си и включете алкални

Често появата на киселини и рефлукс е сигнал, че сме прекалили с киселинните храни, сред тях са преработените храни, сладкишите, тестените изделия, кафето, газираните напитки и червеното месо. При такива симптоми е препоръчително да изключите от менюто си за известно време киселинните храни и да ги замените с алкални, като сред тях са зеленолистните зеленчуци, морковите, краставиците, лукът, репичките, боровинките, кивито, авокадото и ябълките.

Изненадващото в случая е, че киселите лимони всъщност действат алкализиращо на организма, а това е и причината много специалисти по хранене да препоръчват да започнете деня си с чаша топла вода с лимон. В допълнение към това можете да включите и порция ферментирали храни като туршия, кисело зеле и кисели краставички, които се отразяват изключително благоприятно на стомаха.

2. Хранете се осъзнато и внимавайте за интервалите си на хранене

Ако страдате от киселини и рефлукс, е важно да се храните на равни интервали и най-вече да вечеряте около три часа преди лягане. Този период ще даде достатъчно време на тялото ви да преработи храната, преди да си легнете, което пък намалява риска от появата на рефлукс. Голяма част от диетолозите препоръчват и практикуването на периодично гладуване, което дава на тялото ви достатъчно време за почивка и храносмилане. Накратко казано периодичното гладуване включва 14 или 16 часа, в които не се приема никаква храна.



3. Внимавайте с тесните дрехи и стойката си

Препоръчително е, ако страдате от киселини и рефлукс да не носите твърде тесни дрехи, които всъщност могат да затруднят храносмилането. Същото важи и за лошата стойка, особено по време на хранене. Важно е да стоите изправени и да не се превивате напред. Някои специалисти дори препоръчват да обърнете внимание на позицията, в която спите. Те са на мнение, че ако киселините са твърде силни, бихте могли да ги успокоите като спите с повдигната глава, върху две възглавници например.

4. Включете в режима си Допелхерц® актив Гел против киселини и при рефлукс

Допелхерц® актив Гел против киселини и при рефлукс би могъл да се включи успешно във вашия режим за справяне с киселините и рефлукса, като продуктът може да се използва дори по време на бременност.

Допелхерц® актив Гел против киселини и при рефлукс създава защитен филм, който предотвратява рефлукса на стомашен сок в хранопровода. Само 3 минути след приема облекчава паренето и болката - ефективно и бързо. Заради специфичния си механизъм на действие е важно Допелхерц® актив Гел против киселини и при рефлукс да се приема след хранене.



Продуктът се предлага под формата на удобни сашета, което го прави изключително практичен, тъй като можете да го вземе навсякъде с вас, включително и по време на пътуване.

(в материала има продуктово позициониране)