Автор
Ева Лъчезарова

Започнете още днес: Дневната рутина, която ще подсили имунитета ви

Често ни се струва, че имунната ни система е твърде сложно устроена, за да можем да ѝ повлияем достатъчно ефективно. Както всичко останало в живота ни, тя се нуждае от ежедневна грижа, постоянство и създаването на правилните навици. Добрата новина тук е, че не е необходимо да полагате огромни и непосилни усилия, достатъчно е да следвате добър всекидневен режим, който с времето бихте могли да превърнете в свой ритуал, който да ви носи удоволствие и удовлетворение.

Добрата имунна система стъпва на няколко основни фактора, като правилното и балансирано хранене, качествения сън, редовно движение и отделяне на време за справяне със стреса. На пръв поглед това звучи лесно и изпълнимо, но когато влезем във водовъртежа на живота, голяма част от факторите за силен имунитет започват да ни се изплъзват. Това е и причината да създадем един примерен ежедневен режим, от който можете да се вдъхновите за своята рутина.

6:00 - 6:30 ч.

Събуждане и хидратация

За да бъдат циркадните ви ритми изрядни, е препоръчително да ставате и да си лягате по едно и също време всеки ден. След ставане сутрин е важно да стартирате с хидратация - тя овлажнява лигавиците, включително тези на носа и устата, които са и първите защитни механизми, с които се срещат вирусите. Водата е изключително важна и от гледна точка на лимфната и отделителната система.



6:30 - 7:00 ч.

Бърза разходка навън


Независимо от времето, специалистите препоръчват рано сутрин да направите първата си разходка. Дневната светлина ще ви помогне да се почувствате бързо енергизирани, а освен това ще улесни отделянето на допамин, който е пряко свързан с имунитета. Не забравяйте да се наслаждавате на разходката си, без да мислите за проблемите, които ви очакват през деня или да гледате в телефона си.

7:00 - 8:00 ч.

Медитация и тренировка


През последните години живеем под толкова сериозен стрес, че е важно да отделяме осъзнато време, в което да релаксираме. Доказано е, че медитацията е един от най-добрите начини да дадем почивка на блуждаещите си мисли, които ни правят нещастни, притеснени и прибързани. Ако ви е трудно да медитирате, можете да се съсредоточите върху други успокояващи дейности, като водене на дневник, четене и дори рисуване. Не е необходимо да им отделяте дълги часове, за да има ефект. Достатъчно е да прекарате 10 минути в медитация, по-важното е да го правите редовно.

Оптимално би било да раздвижите тялото си още по-активно сутрин, като практикувате гимнастика, пилатес или пък йога. Тренировките стимулират отделянето на адреналин. Той има положително влияние върху образуването и активността на белите кръвни клетки, които пък са от съществено значение за имунната система.



8:00 ч.

Хапнете здравословната си закуска


Препоръчително е да хапвате закуска богата на витамини и микроелементи, които да подпомогнат имунната система. Добре е да балансирате с храни, които имат противовъзпалителни свойства и са такива с високо съдържание на антиоксиданти. Бихте могли да си приготвите зелено смути или пък овесени ядки с боровинки и малини.

8:30 ч.

Вземете своята хранителна добавка


През последните няколко години имунната система на всеки от нас беше подложена на сериозни изпитания. Затова е препоръчително да подберете подходяща хранителна добавка, която е създадена специално, за да се грижи за имунитета. Точно такава е Допелхерц® систем Авиралекс, която съдържа комбинация от лактоферин, витамини и естествени растителни екстракти.

Лактоферинът, известен още като “розово злато” е протеин, който се съдържа в коластрата и майчината кърма. Със своето силно антибактериално и антивирусно действие помага да се справим със заболяванията по естествен път и е надежден съюзник както в профилактиката и опазване на здравето, така и при първи симптоми или по време на лечение.

Допелхерц® систем Авиралекс съдържа още екстракт от черен бъз, екстракт от джинджифил, витамини А, С и D, както и цинк. Черният бъз пък се използва широко в народната медицина и доказано помага при проблеми с горните дихателни пътища, освен това той намалява симптомите при простудни състояния. Джинджифилът също има широка употреба от векове насам както в Азия, така и в Европа. Той изпълнява важна роля при намаляване на количеството на свободните радикали и съдейства за снижаване на оксидативния стрес в организма.



За оптимално функциониране на имунната система, е достатъчно да взимате по 1 таблетка дневно от Допелхерц® систем Авиралекс, препоръчително по време на хранене.

12:00 ч.

Хапнете балансиран обяд


Планирайте предварително обяда си, за да сте сигурни, че ще хапнете здравословна и балансирана храна. Голяма част от имунната ни система всъщност се намира в червата, а това е причината и храненето да е толкова важно за нейното функциониране. Ако се чудите какво точно да хапнете, едно от най-добрите правила е възможно най-цветна салата в комбинация със здравословен протеин.

19:00 ч.

Обърнете внимание и на вечерята си


Едно от основните правила, които е добре да спазвате при вечерята е да сте сигурни, че сте се нахранили поне 3 часа преди да си легнете. Така ще си осигурите качествен сън, който е от ключово значение за имунната система. Можете да заложите на питателна и лека супа, или на риба с гарнитура от ферментирали зеленчуци.



20:00 ч.

Изключете всички екрани


Препоръчително е поне два часа преди да си легнете да престанете да използвате, каквито и да било екрани, това важи и за този на телефона. Синята светлина от тях намалява производството на мелатонин - хормонът, който е от голямо значение, както за съня ни, така и за имунитета.

За предпочитане е в часовете преди лягане да се отдадете на релаксиращи дейности - разговори с любими хора, дихателни упражнения, медитация, четене на книги или хоби, което ви успокоява.

Режимът, който ви предлагаме е примерен, така че бихте могли да го промените спрямо своите нужди и график, важното в случая е да направите първата крачка, да проверите кое работи за вас и кое не и така постепенно да изградите нови навици, които да подпомогнат имунитета ви.

(в материала има продуктово позициониране)