Автор
Ева Лъчезарова

Животът без екрани вече е невъзможен, но как да се погрижим за уморените си очи?

В последните години под повърхността се прокрадва една епидемия, на която все още малко хора обръщат внимание - това е епидемията на уморените очи. Екраните са навсякъде - често ги използваме, за да работим, за да учим и дори за да се забавляваме. Това ежедневно време пред екрана допринася за напрежението в очите, за появата на сухота в тях, както и за прекомерното използване на синя светлина, която доказано има негативно влияние върху очния апарат.

Очите ни всъщност са заети по цял ден, за разлика от предишните поколения, днес ние прекарваме значително повече време пред екрани. Използваме ги, когато пътуваме с метрото, чакаме на опашка или дори в парка. Това е и причината да потърсим съветите на д-р Илка Миревска. Тя е офталмолог с дългогодишен опит, голяма част от нейната практика е преминала в Очна клиника към УМБАЛ „Св.Анна“, а през последните 7 години работи в МЦ Блокс, Бизнес парк.



Д-р Миревска разкри, че помага основно на млади хора, които работят пред компютър, в затворни помещения и на изкуствена светлина. Така голяма част от нейните пациенти оформят обща картина от оплаквания - умора в очите, замъглено зрение, чувство на парене, сухота, зачервяване. За съжаление с времето тези оплаквания се превръщат в хронични неразположения, а д-р Миревска е на мнение, че основната причина за тяхната поява се крие в неспазването на правилата за хигиена на зрението.

Какво обаче е хигиена на зрението и кои са стъпките, за да я спазим? Ето и съветите на д-р Миревска:

- Опитайте се да си осигурите балансиран режим на работа с компютър - с почивки навън, а не в стайна обстановка, ограничаване на изкуственото осветление, прием на достатъчно вода.

- При възможност не работете на компютър повече от 45 минути без прекъсване, правете пауза и освен раздвижването на тялото от принудителната поза, “раздвижете” и зрителния апарат, който е бил фиксиран в монитора.

- Стремете се да мигате, колкото се може по-често, когато окото е фокусирано в процеса на четене например, мигаме по-рядко, а това води до по-бързо изсушаване на слъзния филм и създава усещане за сухота и дразнене в очите.

- Добър начин за профилактика са упражненията за гимнастика на очите. Едно лесно и популярно упражнение е да погледнете и фиксирате обект в далечината, след това да повторите с обект или предмет в близост. След това със затворени очи движете очите нагоре, надолу, наляво и надясно, по този начин тренирате мускулите.



В допълнение към тези ценни съвети, д-р Миревска препоръчва и употребата на подходящи овлажняващи капки за очи, които да възстановяват нарушения слъзен филм. Като обща профилактика тя съветва и два пъти в годината да приемаме продукти съдържащи лутеин, витамини и минерали. Офталмоложката препоръчва продуктите на Допелхерц®, в чието действие се е уверила в рамките на своята практика.



“Доверявам се на Допелхерц® актив Капки за очи + Хиалурон 0,2%. Убедила съм се, че осигуряват комфорт, успокояват зачервяването, покриват роговицата и конюктивата и намаляват усещането за сухота. Съдържат висока концентрация на хиалуронова киселина и хипромелоза, важни за възстановяването на слъзния филм. И двете молекули са известни с високата си хигроскопичност и хидратиращите си свойства. В състава има растителни дестилати от лайка, алое вера, шипка и черна боровинка, които облекчават умората и зачервяването. Друг голям плюс на този продукт е дългият срок на годност – до 3 месеца след първоначалното отваряне и то без наличието на консерванти. Удобни са дори за пациенти, които в ежедневието си използват контактни лещи.” - казва тя.

Д-р Миревска препоръчва и Допелхерц® актив Витамини за очи + Черна боровинка, които съдържат балансирана комбинация от естествени съставки – лутеин, зеаксантин, екстракт от черна боровинка и антиоксиданти.



“Продуктът осигурява силна протекция на макулата и ретината. Лутеинът и зеаксантинът са естествени каротеноиди, които нормално се намират в ретината и според изследванията имат силни антиоксидантни свойства. Витамин А е много важен за поддържане на нормално зрение, като подпомага приспособяването на окото към светло и тъмно. Цинкът участва в метаболизма на витамин А и подкрепя нормалната зрителна функция.” - споделя офталмоложката.



Д-р Миревска разкри и кои са останалите продукти на Допелхерц®, които често препоръчва в своята практика - това са Допелхерц® актив Магнезий + Витамин С+Е и Допелхерц® актив А-Я в ДЕПО таблетка. “Препоръчвам Допелхерц® актив Магнезий + Витамин С+Е при упорити клепачни спазми и защото благодарение на витамините С и Е се намалява усещането на умора, а магнезият спомага за преодоляване на неприятните усещания от спазмите или както обичайно пациентите ги описват “играе ми клепачът”. Комбинираните витамини Допелхерц® актив А-Я в ДЕПО таблетка, също препоръчвам в практиката си, тъй като харесвам богатия състав от витамини, минерали и микроелементи, който е съчетан с 1500 µg лутеин в подкрепа на зрението.” - казва тя.

(в материала има продуктово позициониране)