Автор
Весела Георгиева

10 съвета за безопасно лято край водните басейни от една мама с опит на спасител

Натали Ливингстън работи от 25 години като спасител. Тя публикува своите професионални съвети в социалните мрежи, а майките са ѝ много благодарни. Текстът е споделен повече от 37 000 пъти.

„Виждам майки, жадни за полезна информация“, каза Ливингстън пред „Добро утро Америка“. И допълва: "Ако родителите бяха образовани, и децата щяха да бъдат образовани. Така щяхме да имаме по-безопасна среда наоколо."

1. Уроците не са скучни. Научете ги да бъдат внимателни. Децата трябва да могат да бъдат търпеливи. И винаги да ви питат, преди да влязат във водата. Трябва предварително да им кажете къде могат и къде не да плуват, да се гмуркат, да играят. Научете ги да уважават водата. И че тя може да бъде опасна.

2. Помогнете им да могат да преценяват дълбочина на водата спрямо тяхната височина. Влезте с тях във водата и им покажете как се покачва нивото. Това ще им помогне да могат да вземат правилните и адекватни решения навреме. Осъзнаването на дълбочината по отношение на тялото им е важно.



3. Научете ги как да се държат, когато някой ги спасява.
И как да могат да окажат първа помощ. Трябва да могат да задържат въздух и да имат инстинкт за самосъхранение.

4. Бъдете отговорни спрямо тях. Моите деца знаят, че когато са във водата, някой трябва да ги наблюдава. Не си пишете на телефона, не гледайте другите около вас. Гледайте децата си. Разсейването може да ви коства живот.

5. Научете ги да си вземат почивки. Например, да стоят във водата 30 минути, а след това да излязат така, че да ги виждате. Както те, и вие трябва да си починете. По време на почивките отидете до тоалетната, хапнете, пийнете...

6. Не се доверявайте на другите. Вашите деца са ваша отговорност. Ако ги оставите с други хора, дори това да са баба или дядо, задължително трябва да са със спасителни жилетки.

7. Спасителните жилетки са готини. Не ви интересува дали ще мрънкат. Помогнете им да осъзнаят, че са за тяхно добро.


8. Образовайте ги. Покажете им как изглежда човек, който се дави. Научете ги, че водата е опасна и че и най-добрите могат да се удавят, ако не внимават. Здравословният страх е нещо много полезно.

9. Опасното не е готино. Говорете, обсъждайте, споделяйте - опасните неща, които пряват другите, не трябва да се повтарят. И не ни правят готини. Напротив. Застрашават живота.

10. Научете ги да бъдат отговорни и към другите. Да се грижат един за друг, да помагат, когато някой е в беда - естествено, без риск за техния собствен живот. Достатъчно е да сигнализират.