Билките са широкоразпространени у нас и народната медицина ежедневно си служи с тях. Много от хората все още залагат на естествените и народни методи за справяне с някои здравословни проблеми или поддържане на силен имунитет. Рецептите за различни отвари, кремове, чайове и т.н. са безбройни и включват най-разнообразни билки.

На нашата територия можем да се похвалим, че наистина разполагаме с добър запас от най-различни лечебни билки, от чиито свойства можем да се възползваме.

Ето и кои са 10-те най-лечебни билки у нас според някои проучвания:

Черен бъз



Използва се цялата билка за най-различни проблеми и заболявания, тъй като е богата на различни полезни вещества. Черният бъз повишава имунитета, предпазва сърцето, грижи се за правилното ниво на кръвната ни захар, облекчава болката в костите, действа разхлабително, лекува синузит и др.

Левзея

Левзеята на външен вид наподобява магарешки бодил, но всъщност е билка, която ни снабдява с енергия и се справя с хронична умора, депресия, полова слабост и др.

Бял равнец



Белият равнец е едно от най-използваните растения с лечебни свойства у нас. В миналото войниците са я носили навсякъде, защото билката умее да се справя с кръвоизливи и успокоява болката. На жените действа успокояващо, като потушава симптоми при менструация, менопауза, дисменорея, хиперменорея и др. Белият равнец пречиства кръвта и е отличен за детоксикация.

Имел



Имелът спомага за доброто кръвообращение, предпазва от атеросклероза и понижава високото кръвно налягане. Богат е на витамин С, флавоноиди, танини и други полезни за организма ни вещества.

Маточина



Маточината има успокояващ ефект върху нервната система и облекчава стомашните раздразнения.

Коприва



Копривата също е сред най-използваните билки с разнообразни ефекти. Тя спомага за изхвърлянето на токсините от тялото, за премахване на шлаките и е особено полезна за отслабване. Може да се правят отвари с коприва за укрепване на косата.

Ранилист

Така наречената хайдушка билка е използвана за всякакви проблеми още от хайдутите. Днес е особено известна с укрепващото имунитета свойство, благоприятното влияние при подагра, жлъчни заболявания, наднормено тегло, заболявания на белия дроб и др.

Невен



Лечебният мехлем от невен се използва при различни кожни проблеми, изгаряния и др. Освен това отвара от невен може да се приема при заболявания на стомаха като гастрит, колит и др.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион има успокояващо свойство върху нервната система и чаят от него е особено полезен и широкоразпространен у нас.

Мак



Макът е известен най-вече с упойващите си свойства, с които много хора злоупотребяват, но всъщност е полезна билка - стопира кашлицата, има кръвоспиращо действие и сънотворен ефект.

Четете още: Ето я билката, с която Ванга помагала, ако някой иска да отслабне