Автор
Ива Петрова

10 въпроса, които ви е неудобно да зададете на гинеколога си

Зададохме на акушер-гинеколог най-неудобните въпроси. Вижте кои са най-разпространените митове и истините за женското здраве.

Какво да правим, ако цикълът ни закъснява много, а тестът за бременност е отрицателен?
В този случай е препоръчително да дадете кръвна проба за ЧХГ (човешки хорион гонадотропин – хормон, който се отделя при бременност). Тестовете от аптеката не винаги дават 100 % точен резултат, възможни са грешки. Ако цикълът ви закъснява с над една-две седмици, а нивото на ЧХГ е ниско, направете си ехографски преглед на органите на малкия таз.

Диагнозата „миома на матката“ означава ли „безплодие“?
Много жени узнават, че изобщо имат миома, чак когато забременеят. Тази диагноза не слага кръст на фертилността ви. Всичко зависи от разположението и размера на миомата, както и от някои други фактори, засягащи зачатието и износването на дете. Понякога може да се наложи хирургическа намеса, но жена с миома почти винаги е способна да забременее и да роди здраво дете.


Какво е „сгъване на матката“?
Под сгъване на матката най-често се подразбира отклонение на матката назад, което е вариант на разположението й в малкия таз. Сгъването може да бъде и патологично и да е свързано с образуване на сраствания и други нарушения. При това сгъването на матката по никакъв начин не пречи на зачеването, както много хора се заблуждаваха преди.

Може ли менструалното течение да бъде по-слабо или спряно някак, например преди тържество, продължително пътуване и т.н.?

Обилното менструално течение, продължаващо над 7 дни, при което ви се налага да сменяте на всеки 2-3 часа тампон или превръзка с повишен капацитет за абсорбация, е повод да отидете на преглед и най-често е признак за гинекологично заболяване. Организмът има програмирано количество кръв, която да загуби при менструация и не е препоръчително да го коригираме самоволно. За намаляване на течението могат да помогнат някои хормонални препарати, но само след консултация с лекар.

Можем ли да забременеем по време на менструация?

Да, разбира се!

Човек може ли да има алергия от презервативи и с какво може да ги замести?
Човек може да е алергичен към латекс. Този проблем ще се проявява и при използване на гумени ръкавици и други изделия от латекс. Има безлатексни презервативи, например полиуретанови, но те са доста по-скъпи. Освен това човек може да е алергичен към лубриканта на презерватива. В този случай може просто да смени марката.

Вярно ли е, че функциите на яйчниците започват да угасват още на 38 години?
При всички жени е различно. Някои и на 50 години имат яйчници с множество функциониращи фоликули, други на 38 вече са в менопауза. Често е от значение наследственият фактор – ако майка ви е навлязла рано в менопауза, е по-вероятно и с вас да стане така.


Вярно ли е, че възпалението на яйчниците не винаги е предизвикано от настиване?
Вярно е. Охлаждането на тъканите, също както и наличието на хронични инфекции, лошата лична хигиена, честите аборти и честата смяна на партньори, просто провокира размножаване на болестотворните организми. Затова ако често ви се възпаляват яйчниците, добре е първо да се изследвате за БПП (болести, предавани по полов път) и условно-патогенна микрофлора с проверка на чувствителност към антибиотици.

Доколко са вредни средствата за спешна контрацепция?
Със сигурност са по-малко вредни от аборта и свързаните с него усложнения. Разбира се не бива да прекалявате с тях и да ги приемате след всеки незащитен полов акт. По добре си подберете адекватен метод за планова контрацепция.

Вярно ли е, че нарушенията във функциите на яйчниците могат да доведат до напълняване?
Вярно е. Но е възможно е обратното – наднорменото тегло да предизвика дисфункция на яйчниците, нарушения на цикъла и безплодие. Понякога е достатъчно да свалите няколко кила, за да разрешите тези проблеми.

Четете още: 5 въпроса, които трябва да зададете на гинеколога си