Ако с откриването на ваксините светът мислеше, че краят на пандемията е наближава, то днес виждаме, че ситуацията става все по-тревожна. Особено в страната ни, където броят на случаите отново започна да расте. А тази сутрин проф. Огнян Кунчев съобщи доста притеснителни изчисления.

Той е категоричен, че с началото на учебната година ситуацията с Ковид-19 ще ескалира и ако подрастващите тръгнат на училище, вероятно броят на заразените ще надхвърли 3000 души на ден. Очаква се до края на септември да се стигне и до 4000 заразени дневно.

„Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради COVID-19. Сега не виждам да са много по-малко”, споделя още проф. Кунчев.

Той спомена и успокояващия факт, че вече броят на ваксинирани и преболедували надхвърла 1 млн. Математикът е категоричен, че сега трябва да бъдем много внимателни с контактите си, тъй като Делта вариантът е силна заплаха, много по-заразен е и се стига до хоспитализиране.

Четете още: Новата мутация Мю, от която всички се страхуват, вече е в Гърция