Автор
Ива Петрова

40 неща, които се случват с тялото ни след 40 години

След 40-години в организма на всеки човек започват да настъпват редица промени, свързани с физическото ни здраве, от които не рядко страда и нашето душевно състояние. Не всички от тях са приятни, разбира се, от които може да извлечем и позитивни емоции. Нека да видим с какви тарнсформации е свързан периодът след навършването на четвъртото десетилетие и как да направим така, че да извлечем от този период възможно най-доброто.

1. Забременяването става много по-трудно

За жените над 40 години вероятността да забременеят или да имат здраво бебе е наполовина по-малка, отколкото когато са били на възраст под 32 години. При мъжете качеството на спермата намалява с възрастта. Ако мъжът е над 45 години, жената има по-голям шанс да има спонтанен аборт.

2. Нивата на тестостерона намаляват

След 40-те започва да се нарушва хормоналният баланс. Тестостеронът - хормонът, който отговаря за либидото, производството на сперма, мускулната маса и енергията, също става нестабилен. От 30-годишна възраст тестостеронът намалява с 1% всяка година при мъжете. По ирония на съдбата жените изпитват повишаване на тестостерона с настъпването на менопаузата. Но и нивата при тях в крайна сметка впоследствие също намаляват.

3. Простатата на мъжа расте

Доброкачествената хиперплазия на простатата по-често се появява след 50-те. Тя е свързана с по-честото уриниране и не е животозастрашаваща. Н

4. Либидото намалява

Заедно с тестостеронът намалява и либидото. Но истината е, че проблемите с либидото имат колкото психологическа база, толкова и хормонална. Те могат да бъдат предизвикани и от редица други фактори като стрес, някои лекарства или заболявания, а също и от липсата на физическа активност.

5. При някои жени либидото нараства!

Перименопаузата, която обикновено е свързана с този период е отговорна за повишеното сексуално желание при много жени. С нарастването на сексуалния им апетит тепридобиват особена магнетичност и сексапил, на който мъжете трудно могат да устоят.



6. Майчинството над 40 носи огромна удовлетвореност

Жените, станали майки на 40 или след тази възраст са много по-мъдри и улегнали. Те вече имат зад гърба си професия и не мислят за това как да градят кариера, и напълно са отдадени на отглеждането на своето дете. Може също така да сте по-стабилни финансово, което ще улесни отглеждането на детето. Освен това доказано е и че раждането на бебето оказва видимо подмладяващ ефект върху мамите.

7. Метаболизмът се забавя

Метаболизмът след 40 намалява двойно в сравнение с този на 20 години. За да избегнете риска от трупане на излишно тегло, е достатъчно да спазвате здравословен режим на хранене, да ограничите сладките и тестените продукти и да намирате време за спорт.

8. Събуждате се през нощта

След 40 по-често може да се събуждате без причана през нощта и да не можете да заспите след това. Хронични заболявания като остеоартрит и невродегенеративни заболявания може да са виновни, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар!

9. Костната система става по-чуплива

Костите губят калций и минерали и стават по-крехки. Това означава, че има повишен риск от фрактури на костите, както и стрес върху ставите. Може да възпрепятствате този процес, като консумирате храни, богати на калций и витамин D.

10. Губите мускулна маса


Загубата на мускулна маса всъщност става още по-рано – около 30-годишна възраст. На саркопенията обаче, както се нарича този процес, може да противодействате с редовни физически упражнения.



11. Проблеми с теглото

Хормоналният дисбаланс и промените в начина на живот могат лесно да доведат до наддаване на тегло след 40-те. Именно тези допълнителни седем килограма (което е Средното наддаване на тегло, което хората изпитват през 40-те си години, е седем килограма.

12. Страда храносмилателният тракт

Отслабването на мускулите дава отражение и върху мускулите в храносмилателния тракт, което от своя страна става причина за появата на храносмилателни проблеми. Сред признаци за такива проблеми са киселините, пептичните язви и синдромът на раздразнените черва. Най-доброто решение за предотвратяване на това отражение е да водите здравословен живот.

13. Отслабва контрола на пикочния мехур

Сред мускулите, които отслабват с възрастта, са мускулите на пикочните пътища. Това е причината повечето жени около менопауза и мъже над 40 години да страдат от уринарна инконтиненция, наричана още „изтичане“.

14. По-чести инфекции на пикочните пътища

Промените във вагиналната флора водят до намаляване на хормона естроген и инконтиненция на урина. Всички тези фактори играят роля в проблема с честите инфекции на пикочните пътища.

15. Кожата губи еластичност

След 40 кожата става по-отпусната и тънка с течение на времето. Най-очевидна отпуснатата кожа е в зоната на челюстта, под очите и на клепачите.

16. Здравейте, петна!

След 40-те може да забележите малки петна по кожата си на места, които са изложени на слънце, като лицето, деколтето и ръцете ви. Мнозина вярват, че тези петна са резултат от продължително излагане на UV лъчи, но възрастовият фактор също има значение.

17. Косата изтънява

Статистиката е еднаква както за мъжете, така и за жените, 40% от които ще наблюдават видим косопад, докато достигнат 40-годишна възраст. Това се дължи на хормоналните промени, които променят скоростта на повторен растеж на косата. Възрастните продължават да губят коса с нормална скорост (около 100 косъма на ден), но времето, необходимо за възстановяването им, става все повече и повече.

18. Може да се развие хронично заболяване

С прехвърлянето на 40-те се повишава рискът от развитие на хронично заболяване като проблеми със сърцето, диабет, затлъстяване, рак и др. Това далеч не означава, че задължително ще получите хронично заболяване. Достатъчно е само да ходете на профилактични прегледи и да водите здравословен, активен начин на живот!

19. Тревогите за здравето ви се покачва

Опитайте се да не се обсебвате от този страх, без значение какви грипни епидемии и болести върлуват около вас.

20. Губим по-често настроението си

заради повечето грижи след определена възраст усмивката ни започва все по-рядко да се появява на лицето ни. Постарайте се да не позволите на мрачното настроение да ви завладява. Правете каквото може, за да се чувствате добри – разхождайте се, срещайте се с приятели, изпълвайте ежедневието си с неща, които ви носят здраве и настроение.



21. Черният дроб губи издръжливост

След 40 способността на черния дроб да метаболизира алкохола отслабва все повече. В същото време в тялото ни се задържа по-малко вода. Изводът - пийте по-малко алкохол и повече вода!

22. Не се възстановявате толкова бързо

След 40-годишна възраст спортните наранявания и разтегнатите мускулисе възстановяват по-трудно. Това се дължи на сложно взаимодействие на хормонални, биохимични и физиологични процеси, които протичат в тялото. Ето защо за да поддържате атлетичен начин на живот по-дълго време, трябва да включите достатъчно количество протеин в диетата си. Разтягане и стречинг са не по-малко важни в случая.

23. Ставате по-ниски

Дори най-високите баскетболисти губят сантиметри от височината си с напредване на възрастта. Това се дължи на загуба на костна плътност и мускулна маса. Между 30 и 70 години можете да загубите до 4-5 см от ръста си, а след 80, е възможно да се свиете още повече. За да контролирате процеса на смаляване на височината, е достатъчно да поддържате добра стойка и да ограничите приема на алкохол и кофеин.

24. Бръчките се увеличават

С изтъняването на кожата след 40-годишна възраст и загубата ѝ на тругор, започват да се появяват така нежеланите бръчки. Процесът не щади нито мъжете, нито жените. При мъжете нивата на тестостерон бавно спадат и те забелязват, че кожата на лицето им изсъхва и изтънява, което прави бръчките по-видими.

25. Сивите коси атакуват

Със сигурност ще забележите бели коси още преди навършването на 40 години. Спокойно, причината за това може да е генетиката вследствие на намаляване на количеството меланин. За щастие пазарът предлага изобилие от бои за коси, които ще ви помогнат да замаскирате положението.



26. Забравяте по-често

Знаете ли, че мозъкът започва да се влошава по-рано, отколкото може да предположите. Това се случва, след като той достигне своята зрялост в края на 20-те години. Тези промени в мозъка обаче са едва забележими, докато не достигнете средата на 40-те си години, когато вашите умения за разсъждение започват да се забавят. За да устоите на това явление, четете книги, решавайте задачи или кръстословици. Дръжте ума си в движение и бодрост.

27. Цикълът на жената се променя

Към средата на 40-те жените за първи път започват да изпитват пременопауза. Промяната на хормоните оказва влияние върху телата на жените, което причинява горещи вълни, нередовно кървене в цикъла им и проблеми със съня. Това е просто една от онези необходими злини. Спокойно – както всичко останало и това минава.

28. Повишен риск от рак на гърдата

След като една жена достигне 40 години, рискът от рак на гърдата е 3,5 пъти по-висок, отколкото когато е била на 30 години. Освен възрастта, други фактори, които могат да определят риска от развитие на тази болест, са фамилна история и етническа принадлежност. Жените в Азия например са наполовина по-малко застрашени от рак на гърдата, отколкото жените от западните страни.

29. Повишен риск от рак на дебелото черво

При мъжете се увеличава рискът от рак на дебелото черво с възрастта. В допълнение към възрастта на мъжа, етническата принадлежност, теглото и семейната история също са реални рискови фактори.

30. Зрението се влошава

Колкото и добро зрение да сте имал, след 40-те може да ви се наложи да си купите първите чифт очила за четене. Зрението се влошава докъм средата на 40-те, а също и умението за фокусиране, особено при слабо осветление. Грижете се за очите си и посещавайте редовно своя офталмолог.



31. Развива се непоносимост към лактозата

Много хора са склонни да развиват непоносимост към лактоза в 40-те си години. Въпреки че това не се случва на всички възрастни, то е изненадващо често. Според специалистите около 65% от хората изпитват непоносимост към лактоза на по-късен етап в живота си, тъй като нивата на лактазата, ензимът, който разгражда лактозата, намаляват. Заложете на алтернативи – соево, овесено, кокосово или бадемово мляко.

32. Ставите отслабват

Някои жени, а и мъже, могат да развият с времето остеоартрит. Това се случва, когато хрущялът между костите се износва с времето. Но може да се влоши и от фактори като хормонален дисбаланс, затлъстяване и хронично възпаление. За да забавите този процес, яжте некисели храни, водете активен начин на живот и носете ортопедични обувки.

33. Слухът отслабва

Хората, които са изложени на прекалено силни шумове, ще започнат да забелязват влошаване в слуха си още на 40 години. Но при повечето хора сериозна загуба на слуха се развива по-късно – след 65 години.

34. Венците започват да кървят по-често

С напредването на възрастта по-ниската костна плътност води до отдръпване на линиите на венците в устата, оставяйки корените на нашите зъби податливи на кариес. Този процес започва да се отключва след 40-те години.

35. Сетивата за вкус и обоняние намаляват

Вкусовите и обонятелните рецептори постепенно започват да губят силата си с напредването на възрастта. Нараняванията на главата, както и увреждането на нервите, заболявания като паркнисон и алцхаймер също могат да доведат до дълготрайно увреждане на обонянието.



36. Поява на мозъчна мъгла

Мислите ни започват да стават по-мътни, по-трудно се хокусираме върху определена тема. Тази мозъчна мъгла може да се дължи на стрес, умора, депресия, дисбаланс на кръвната захар и хормонални промени.

37. Промени в растежа на косата

При мъжете може да се появи окосмяване в общите зони са гърба, носа и ушите. И това е така, защото мъжете продължават да произвеждат тестостерон до 70-те си години. Когато става дума за жени, това най-често се проявява под формата на окосмяване по лицето, тъй като нивата на естроген намаляват и тестостеронът започва да взема превес.

38. По-малко изпотяване

Ето и една положителна промяна! След 40-те подмишниците остават сухи през повечето време. Единственото голямо изключение от това общо правило е, когато жените са в менопауза или перименопауза, когато ще се потят заради горещи вълни.

39. Устойчиви сте на обикновена настинка

Един основен плюс на застаряващата имунна система е, че докато достигнете средна възраст, тялото ви ще е било изложено на студ и други подобни вируси толкова много пъти, че ще е придобило естествен имунитет. Разбира се, това не може да се каже за всички видове настинка и със сигурност не за грипа. И все пак да изкарате цяла зима без хрема е страхотно!

40. Самочувствието се увеличава

Тази специфична промяна обикновено се случва по-често при жените. Проучване, направено през 2017 г. от маркетинговата агенция SuperHuman, установи, че 67% от жените над 40 години се чувстват по-уверени, отколкото десетилетие по-рано. Много жени установяват, че когато достигнат 40-те си години, най-накрая се чувстват комфортно в собствената си кожа.

Четете още: 40-годишните жени задължително с по-младо гадже. Полезно е за здравето