Практиката home office отдавна е новото нормално. Свикнали сме често да разчистваме някои от задачите, които не сме успели на работното място, вкъщи и като цяло отмятането на работни ангажименти в домашни условия не е съвсем непознато за нас. Но истината е, че досега не ни се е случвало да бъдем заставени да го правим и да се борим за живота си, ненапускайки пределите на дома. Въпреки наложената карантина, много от нас продължават да упражняват професиите си отдадено и сигурно тези от вас, които го правят, знаят колко е уморително стоенето пред лаптопа, макар и в домашни условия.

Наред с напрежението и психическата умора, не само от професионалните ангажименти, но и от всеобщата паника, идва и физическия дискомфорт. И в края на работния ден често усещаме тялото си като обилно изцеден лимон. А дори не сме положили усилието да отидем по-далеч от банята или хола. Истината е, че сме много по-уморени от пълната липса на физическо натоварване и седналото положение пред лаптопа, което продължава часове наред. Целият гръб и вратът са най-потърпевши и претоварени от стойката ни по време на работа. Ето защо е задължително да отделяме време, буквално няколко минути, за да се разтегнем хубаво.



И въпреки че сте набрали скорост и нямате търпение да приключите с тоновете задачи за деня, ви съветваме на всеки час или най-много два, да ставате от стола и да правите следните простички движения. Работата няма къде да ходи, а тялото ви ще ви се отблагодари щедро, ако му направите този жест. Вижте движенията, които ще ви накарат да се почувствате като преродени:

Отпускане на главата напред и назад


Важно е да станете и да изправите стойката. Нека краката ви да бъдат разположени на широчината на раменете, а ръцете да бъдат отпуснати по тялото. Гледайте напред и плавно отпуснете главата надолу. След това изправете и пуснете главата назад. Направете го общо 8 пъти.

Навеждане на главата встрани


Застанете в същото положение и отпускайте главата плавно първо към лявото, а след това към дясното рамо. Направете общо 8 повторения, без да бързате.

Завъртане на главата наляво и надясно

Бъдете изправени и гледайте напред. Бавно завъртете главата, колкото можете, наляво и след това надясно. Не го правете рязко, повторете 8 пъти.

Изпъване напред

Застанете изправени, гледайте напред. Сключете длани и изпънете ръцете максимално напред, сякаш се стремите да избутате препятствие. Дланите ви трябва да сочат напред. Изпънете максимално, ще получите облекчение в гърба на момента. Направете 4 повторения, не бързайте.

Изпъване назад


Застанете в същия стоеж, но този път сключете длани зад гърба и изпъвайте максимално назад. Направете бавно 4 повторения.

Четете още: Психолог съветва: как да преборите чувството на тревога по време на карантина