Кой не си пада по този симпатичен и толкова свеж зеленчук? Той е лек, хрупкав и винаги придава прекрасен вкус на салатата. Перфектната щипка свеж елемент, която освен че е апетитна, има и редица ползи за здравето. Днес ще ви изтъкнем 5 от тях, заради които си струва да вкусвате по-често от салатата с репички.

Предпазват от рак

Репичките съдържат много полезни съставки, които могат да ни предпазят от най-страшната болест, а също така предотвратяват разпространението на тумори по тялото. Смята се, че репичките могат да ни защитят от рак на дебелото черво, на бъбреците, на червата, на стомаха и в устата.

Идеални са за отслабване

Една репичка съдържа точно 1 калория. Как да не ги обичаш? Репичките нямат мазнини и не са въглехидрати, а на всичкото отгоре изобилстват от витамин С. Те поддържат храносмилателната система в ритъм, както и нивото на кръвната захар, защото съдържат фибри.



Изглаждат кожата

Както вече споменахме, в репичките има добро количество витамин С. Сред другите полезни съставки са цинк и фосфор, които предпазват кожата ви от изсушаване, акне, обриви и зачервявания. Репичките съдържат и много вода, която също е много важна за добрия външен вид. Ще направите голяма услуга на кожата си, не само ако често хапвате репички, но и ако си направите маска от тях. За целта просто трябва да смачкате няколко бройки от този невероятен зеленчук и да нанесете сместа върху лицето си.

Пречистват кръвта

Репичките имат уникално пречистващо действие. Изчистват токсините от кръвта, черния дроб и стомаха. Те предотвратяват разрушаването на червените кръвни клетки и ви запазват здрави за по-дълго.



Репичките са богати и на калий, който спомага за понижаване на кръвното налягане. Те стимулират отделянето на колаген, а също така и притока на кислород.

Стимулират сърцето

Хрупкавият зеленчук е добре зареден и с флавоноиди, заради които има този наситено червен цвят, а освен това и стимулират сърдечната функция.

Ето защо ви съветваме още сега да си приготвите една апетитна салата с репички.

Четете още: Топ 5 на "чистачите" на отрови в тялото