В разгара на най-празничния сезон се отбиваме да ви съобщим, че съвсем спокойно можете да вдигате по-често наздравици с така любимото за това време на годината червено вино. Което на всичкото отгоре си подхожда с всякакви ястия и винаги ни се услажда толкова много. Е, добре е да знаете, че то има положително въздействие върху здравето, а ето и 5 причини да си пийвате от него без угризения:

Заздравява чревната микрофлора

Ако страдате от проблем с чревната микрофлора, то тогава си сипете чаша червено вино без дори да се замисляте. Тази напитка може да изиграе ролята на пробиотик, но разбира се - не прекалявайте с количеството.

Има добро влияние върху сърцето

И тук отново е добре да отбележим, че разковничето е в количеството. Ако не прекалявате, червеното вино може да повлияе добре на сърцето ви. То дори може да предотврати развиването на сърдечно-съдови заболявания. Ще повиши нивото на добрия холестерол и освен това ще разреди кръвта ви и ще я предпази от съсирване.

Стимулира мозъчната дейност

Вече се разбрахме, че с червеното вино, както и с всякакъв друг алкохол, не се прекалява, нали? Ако консумирате в умерено количество тази вълшебна напитка е много възможно да подобрите мисловната си дейност и да направите услуга на мозъка си. Смята се, че червеното вино може да предпази мозъка от натрупване на плака, която е главен причинител на дегенеративни болести като Алцхаймер, деменция и Паркинсон.

Нормализира нивото на кръвната захар

Освен това червеното вино може да контролира нивото на кръвно налягане и холестерола. Трябва да знаете, че тази напитка сваля нивото на кръвната захар.

Подобрява настроението

Дойдохме си на думата! Няма по-бърз, хубав, вкусен и приятен начин да се сгреете и да се усмихнете от чаша червено вино! Според някои изследвания, хората които консумират от напитката в умерени количества са по-малко предразположени към депресия, отколкото тези, които не консумират.

Четете още: Знаете ли, че депресията променя структурата на мозъка?