Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества и задължителен елемент във всяко здравословно меню. Благодарение на него се чувстваме сити, енергични и в добро настроение.

Протеините участват в изграждането и възстановяването на мускулите, в обмяната на веществата и в засилването на имунната защита. Ако обаче прекалите с тях, има опасност да предозирате количеството им във вашия организъм. Такъв риск могат да донесат някои от високопротеиновите диети, като Аткинс или Палео, провеждани без надзора на специалист.

Има много елементи, които трябва да вземете предвид, когато определяте количеството протеин, от който се нуждаете ежедневно. Дозата зависи от това дали тренирате, какъв е вашият ИТМ, необходимата нужда от калории. Като цяло за мъжете горната граница е около 140 грама, а за жените – 110 грама на ден. Това е повече от препоръчителния дневен прием, но все пак в безопасни граници.

И така, приемате ли прекалено много протеин и какви могат да бъдат признаците, че сте прекалили с тях:

Изнервени сте

Ако се чувствате разтревожени без причина и нищо не може да ви накара да се усмихнете, замислете се за съдържанието на храната си. Може причината да се крие в прекалената консумация на протеини за сметка на въглехидратите. За да функционира добре мозъкът ни, а ние да се чувстваме в добро настроение, организмът ни има нужда и от въглехидрати.

Чувствате се отпаднали

Ако се чувствате уморени още от средата на деня, нямате тонус и жизненост, проблемът може да идва не от това, че не сте се наспали, а от прекалено голямото количество протеин и захарния дефицит. Въглехидратите са основният източник на енергия за мозъка и без достатъчно количество от тях трудно ще се концентрирате. Уверете се, че вашата здравословна закуска има добър баланс на въглехидрати и протеини, така че да се чувствате сити и заредени с енергия.

Качвате килограми

Факт е, че диетата с високо съдържание на протеини има мощта да задоволи глада ви и така да се храните по-малко, но ако прекалите, може да последва обратният ефект и да започнете да трупате килограми. Това важи особено в случаите, ако приемате прекалено много животински протеин или протеинови шейкове. Прекаляването с месото означава излишни мазнини и калории, а предозирането с протеинови шейкове е гаранция за опасно високо количество захар.

Проблеми с метаболизма

Ако сте на някоя от протеиновите диети, най-вероятно имате режим на хранене и не пропускате закуска или обяд. Но много хора се оплакват и от нередовен стомах, което е вследствие на прекалената консумация на протеини. Не забравяйте да добавяте фибри под формата на зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Изпитвате постоянно жажда

Прекалената консумация на протеин може да доведе до усещане за постоянна жажда и да причини дехидратация. Това се дължи на факта, че бъбреците ви работят прекалено усилено, за да изчистят излишния протеин, както и азотните отпадъци от метаболизирането на протеина.



Четете още: 15 мита за здравословното хранене и как диетолозите ги разбиха