Автор
Весела Георгиева

6 лесни начина да се справите с жегата навън

Горещо е. А жегата е сериозно натоварване за организма. Може да доведе до неприятни здравословни проблеми. Как да се справим с нея?

Разбира се, трябва да се пазим. Носете шапка, пийте течности. По много. И се охлаждайте със студен душ, ако и когато имате възможност. И още...

Един айран със сол е супер решение

Освен, че действа ободряващо и разхлажда, айранът със сол подпомага организма да се справи с жегата. В топло време и при обилно потене тялото губи голямо количество соли, които са му необходими, за да функционира правилно. Солта в студения айран възстановява иначе нарушения баланс. Освен това напитката е полезна за хора, които имат проблеми с кръвното налягане.



Вода, вода и пак вода

Най-логичното и всепризнато оръжие срещу горещините е водата. През лятото човек трябва да пие повече вода, за да поддържа организма хидратиран и за да компенсира загубата на течности, причинена от потенето. Лекари твърдят, че в жегите хората изпаряват между 3 и 4 л вода за едно денонощие – количество, което е почти двойно на изпареното през останалите сезони.

Кубче лед е класиката


Най-бързият метод за справяне с горещините, е с кубче - има моментален ефект. Лекарите твръдят, че има определени точки по тялото, които ако масажирате с кубче лед, ще получите бърза разхлада. Такива са точките на пулса – сгъвките на ръцете, шията, слепоочията.



Студена диня


Охладената диня е перфектното оръжие срещи жегите. Сочният плод е източник на вода, едновременно с това не е прекалено сладък и се усвоява лесно от организма.

Студени супи

Подобно на плодовете и здравословните напитки, супите също имат охлаждащо въздействие. Освен това няма опасност да преядете с тях, защото когато организмът консумира течна храна, мозъкът получава по-бързо сигнали, че стомахът е пълен. През лятото преяждането е още по-голям враг на тялото, защото така го принуждава да гори повече енергия, която в топлото време му е необходима за други по-важни процеси.

Чай - да, но топъл

Топлият чай наистина е едно от най-изпитаните природни средства в летните горещини. С него изравнявате температурата на тялото с тази на околната среда и така улеснявата организма в процеса на климатизация. Организмът гори по-малко енергия и не се натоварва излишно в опитите си да охлажда тялото. Препоръчителен е зеленият чай, защото съдържа витамин Р, с помощта на който порите се отварят и се регулира кръвообращението.