Автор
Ева Григорова

7 храни, богати на триптофан, които ще повдигнат настроението ви

Серотонинът многократно е бил свързван с щастието - високи нива на хормона биха могли да ни направят по-спокойни, по-фокусирани и по-малко стресирани.

90% от серотонина в организма ни се синтезира в червата, затова не е учудващо, че храната, която приемаме, влияе върху начина, по който се чувстваме. Ниски нива на серотонин се свързват често с депресия и промени в съня и апетита.



Изданието Medical News Today твърди, че един от начините да повишим серотонина в организма си е да приемаме храни, богати на аминокиселината триптофан. Триптофанът спомага за синтезирането на серотонин и често може да бъде открит в храни богати на протеини.

Ето и кои 7 храни можете да включите в следващия си списък за пазаруване, за да бъдете щастливи:


1. Пилешко

Пилешкото в малки порции е чудесен източник на триптофан, освен това има ниско съдържание на мазнини и е чудесен продукт, за хора които биха искали да регулират теглото си.

2. Яйца

Яйцата съща са богати на триптофан, а освен това съдържат значителни количества витамин А, В12 и селен.



3. Сьомга

Освен триптофан, сьомгата е страхотен източник на мастни киселини, Омега 3 и витамин D.

4. Семена

Семената са едни от най-богатите храни на триптофан и са чудесен източник за вегетарианци и вегани. Тиквените семки, лененото семе и чията могат лесно да бъдат вмъкнати както в салати, така и в десерти.

5. Ядки

Ядките също имат способността да подобряват настроението, а освен това са страхотен източник на полезни мазнини, протеини, минерали и витамини.



6. Соеви продукти

Соевите продукти като тофу и соево мляко също биха могли да влязат в менюто ви, ако искате непрекъснато да сте в добро настроение.

7. Млечни продукти

Млечните продукти също предлагат добри количества триптофан, а освен това са добър източник на калций и витамини А, D и Е.