Всички знаем колко досадни и затормозяващи могат да са упоритите болки в кръста. Често обаче не можем да открием причината за тях и съответно не знаем как да се справим. Днес решихме да ви помогнем, като ви посочим 6-те основни фактора, които предизвикват болки в кръста при дамите.

Предменструални симптоми

Всяка жена познава това неприятно усещане, което ѝ подсказва, че предстои да дойде месечният ѝ цикъл. При всекиго симптомите са различни, но един от най-често срещаните е болко в областта на корема и кръста. Наред с тях идват и подуването, стомашните крампи и умората. Добрата новина е, че болките в кръста обикновено отминават до 2 или 3 ден от цикъла.

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се настанява извън нея, най-често в други органи в областта на таза и това може да доведе до болки в кръста. Ако подозирате, че това може да е вашият проблем, е желателно да се обърнете към лекар.

Бременност

Ако страдате от засилени болки в кръста и не ви предстои менструация, е много възможно да сте бременни. Може да усетите тази болка, ако сте вдигали тежести. Дори и да се съмнявате, че може да сте бременни, нищо не губите, ако проверите.

Кисти на яйчниците

Това са сакчета с течност, които се развиват върху яйчниците и в повечето случаи са доброкачествени. Болката в кръста се усеща, ако кистата се спука или е прекалено голяма. Разбира се, в този случай бихме ви посъветвали да се консултирате с лекар.

Мускулно разтягане

Ако кръстът ви заболи непосредствено след тежка тренировка, то вероятно причината е мускулно разтягане. Възстановяването може да се случи от само себе си, но ще трябва да проявите търпение. Може да приемате и медикаменти, за които е препоръчително да се обърнете към специалист.

Бъбречни инфекции

Бъбречните инфекции могат да предизвикат много неприятни и постоянни болки в кръста. Обикновено те са придружени и с умора и усещане, че може да сте болни. Ако се сблъскате с тези симптоми, потърсете лекарска помощ.

Четете още: 8 проверени железни начина да върнем енергията си