8 причини да сте постоянно уморени

17 юни 2017 | 12:00
30499
3
Снимки: Pexels, Pixabay
3

На прага на лятото сме и не може да се оправдаваме повече с „пролетната умора“. Жегите също не са се настанили трайно по нашите ширини, за да обвиняваме тях за постоянната отпадналост, която ни краде от веселите моменти на ежедневието.Вижте 8 причини, поради които може да се чувствате изтощени:

1. Храна, бедна на витамини и протеини

Замисляли ли сте се от какво е съставено менюто ви? Опитайте се то да представлява комбинация от протеини, полезни мазнини и фибри, които са източник на дълготрайна енергия за човешкия организъм.

8 причини за постоянната умора

2. Песимистично мислене

Ако очаквате от живота само негативни резултати, каква ще бъде мотивацията ви да станете от леглото и да направите нещо полезно? Абсолютно нулева. Докато оптимистът силно вярва, че неговите действия ще донесат успех и положителни емоции, което му набавя необходимата енергия да крачи бодро по улиците на града.

8 причини за постоянната умора

3. Не извършвате никаква физическа дейност

Хората са го казали: Спортувайте за тонус! Дори да сте изтощени, излезте в парка и потичайте. Ще видите колко освежени и изпълнени с енергия ще се почувствате. А ако изпиете след това и един прясно изцеден сок от портокал, всички около вас ще се чудят от къде е това сияние, което излъчвате.

8 причини за постоянната умора

4. Консумирате твърде много захар

Захар е равно на енергия? Нищо подобно. Поредния мит, в който мнозина все още вярват. Захарта спада към така наречените бързи въглехидрати, които за момент ви зареждат с енергия, но бързо след това се чувствате още по-отпаднали, отколкото сте били преди консумацията на тази иначе вкусна съставка.

8 причини за постоянната умора

Четете още: Внимание! Смартфоните ни депресират

5. Пиете прекалено малко вода

Дори и най-слабата дехидратация на организма може да предизвика неприятни усещания като замайване и отпадналост. Затова не забравяйте да пиете вода поне по 8 чаши на ден. А за хора, които спортуват или се чувстват зле, консумацията на тази живителна напитка трябва да бъде още по-голяма.

8 причини за постоянната умора

6. Не се наспивате достатъчно

Повечето хора се нуждаят средно между 7 и 9 часа сън в денонощието. Малко трудна задача, ако имате новородено бебе вкъщи или закъснявате с графика за месеца. Но по време на сън мускулите на нашето тяло си почиват и възстановяват жизнеността си, а мозъкът ни се освобождава от свободните радикали, натрупани от стреса през деня.

8 причини за постоянната умора

7. Страдате от алергии

Алергиите причиняват възпаление в тялото ни, което води до по-голяма сънливост и умора. Освен това сенната хрема и други подобни алергични реакции карат белите ни дробове да се подуват, а това затруднява притока на кислород към кръвта и създава усещане за замайване и изтощение.

8 причини за постоянната умора

8. Имате нужда от повече желязо

Чувството на отпадналост обикновено е сигурен симптом за недостиг на желязо. Този минерал помага на кислорода да достигне по-бързо и лесно до кръвта и ако този естествен за организма процес се забави, настъпва замайване и умора. Особено в голяма степен важи за жени, които имат обилен цикъл. Те трябва да включат в менюто си повече червено месо (свинско и телешко) и морски дарове, които да комбинират със зеленчуци, богати на витамин Ц, за още по-добро усвояване.

8 причини за постоянната умора

Още по темата

Коментари

3 Christina
  28 юни 2018 | 09:43 отговор
 

This is both street smart and ineitltgenl.

 
2 Има и още
  18 юни 2017 | 00:35 отговор
 

9.Психотропни влияния от рептилоиди !

 
 
19 юни 2017 | 09:22

Хризопразът помага да ги открием и да неутрализираме негативното им влияние.

1
  17 юни 2017 | 14:26 отговор
 

витамин Ц?! боже господи... :((

 

Добави Коментар

Най-четени