9 коварни хормона, заради които приличаме на плондери след карантината

Качването на килограмите е ужасът за всяка жена. Една от причините за повишаването на теглото може да се крие в различни хормони, които са свързани с неговия контрол. Специалистите са открили 9 от тях, които причиняват хормонален дисбаланс в организма, в резултат на който дебелеем. Кои са те...

Тиреоидни хормони

Щитовидната жлеза произвежда хормоните Т3, Т4 и калцитонин, които са отговорни за правилното поддържане на метаболизма. Неадекватното производство на тези хормони води до хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът често се свързва с увеличаване на теглото. За да избегнете това състояние, лекарите съветват да консумираме йодирана сол. Приемайте добавки с витамин D. Храни, богати на цинк, като стриди и тиквени семки, също трябва да присъстват в менюто ви.

Кортизол


Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези. Той е известен и като хормонът на стреса. Производството му се увеличава, когато сме подложени на стрес. Основната му функция е да намалява напрежението чрез повишаване на кръвната захар, потискане на имунната система и насърчаване на метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати. Увеличената секрецията на кортизол уврежда здравето ни. Благодарение на кортизола се отлага висцерална мазнина в организма и се стимулира съзряването на мастните клетки. Диетолозите съветват да избягвате преработени, пържени храни и алкохол. Намерете начин да ограничите стреса. Практикувайте дълбоко дишане, йога и медитация поне един час всеки ден.


Инсулин

Инсулинът е пептиден хормон, произвеждан и синтезиран от панкреаса – храносмилателна жлеза, намираща се зад стомаха. Хормонът е един от основните регулатори на обмяната на веществата. Основна му задача е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и черния дроб, където тя се използва за енергия или се съхранява под формата на гликоген. Щом гликогеновите депа се наситят, излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки, където се метаболизира в мазнини. Прекомерната консумация на преработени храни, нездравословни закуски, алкохол или изкуствено подсладени напитки може да доведе до развитие на инсулинова резистентност. Докторите препоръчват да се консумира поне 3 литра вода всеки ден. Избягвайте алкохола, хапванията късно вечер, газираните и изкуствено подсладени напитки. Яжте зелени листни зеленчуци, сезонни плодове и зеленчуци.

Тестостерон

Тестостеронът често се счита за мъжки хормон, но той се секретира и при жените. Хормонът отговаря за изгарянето на мазнини, укрепва костите и мускулите. Възрастта и високият стрес могат да доведат до значително намаляване на нивата на тестостерон при жените, което води до загуба на костна плътност, мускулна маса и затлъстяване. Някои жени страдат от хормонално нарушение, наречено синдром на поликистозните яйчниците. Това повишава нивата на тестостерон, което води до увеличаване на теглото, менструални смущения, окосмяване по лицето, акне и безплодие. За да предотвратите тези процеси, избягвайте алкохола. Включете в диетата си храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, тиквени семки и ленено семе.


Прогестерон

Нивата на прогестерон и естроген трябва да бъдат балансирани в организма, за да може той да функционира правилно. Нивата на прогестерон могат да паднат заради стрес, употребата на противозачатъчни хапчета, менопауза и др. Това може да доведе до наддаване на тегло и депресия. По време на менопузата нивата на прогестерон в организма намаляват. Високото ниво на този хормон в организма съдейства за запазване на балансирано тегло. След началото на менопузата, жените са изложени на по-висок риск от надебеляване. Специалистите съветват да избягвате стреса.

Естроген

Естрогенът е основният женски полов хормон. По време на менопаузата нивото на хормона намалява, което води до увеличаване на теглото, особено в областта на корема. Мастните клетки съхраняват и произвеждат естроген, който пък преобразува калориите в мазнини. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване. Високите нива на естроген в организма могат да бъдат причинени или от свръхпроизводството на хормона, или от диета, богата на естроген. Когато нивата на хормона се повишат, клетките, произвеждащи инсулин, изпитват стрес. Това ви прави устойчиви на инсулин, причинява повишаване на кръвната глюкоза и води до наддаване на тегло. За да поддържате естрогена в норма, избягвайте преработените меса. Яжте пълнозърнести храни, пресни зеленчуци и плодове.


Лептин

Хормонът лептин регулира апетита и е отговорен за енергийния метаболизъм. Ниското ниво на лептин води до повишаване на апетита и до затлъстяване. Когато консумираме храни, богати на захар, излишъкът от фруктоза се преобразува в мазнини, които се отлагат в черния дроб, стомаха и други части на тялото. Тези мастни клетки отделят лептин. С освобождаването на все повече лептин, тялото губи чувствителността си към него. За да избегнем това състояние, трябва да се избягват храни, богати на захар.


Грелин


Хормонът грелин се произвежда в стомашно-чревния тракт и предизвиква усещане за глад. Той стимулира нервната система и предпазва сърдечно-съдовата система. Грелинът стимулира апетита и увеличава отлагането на мазнини. Нивата на грелин са високи, когато хората спазват строга диета или пости. Ако често хапвате, тогава ще имате ниски нива на грелин. За да поддържате хормона в норма, яжте на всеки 2-3 часа. Пийте 1,5 чаши вода 20 минути преди хранене, съветват специалистите.

Мелатонин

Хормонът мелатонин се произвежда естествено от организма и играе роля за съня. Той допринася и за контролиране на телесното тегло. Докато спим, тялото отделя хормони на растежа, които помагат в самолечението му. Но ако не се наспиваме достатъчно, този лечебен процес се нарушава, причинявайки стрес и в крайна сметка води до наддаване на тегло. За да имате нормални нива на мелатонина, не яжте късно вечер или преди лягане. Осигурете си поне 8-часов сън.



Четете още: 15 признака за хормонален дисбаланс