Автор
Антония Дамянова

Ад в болниците: Докога децата ни ще се лекуват в шокиращи условия? Къде потъват парите за здравеопазване?!

Сигнал за кошмарни условия в болница във Варна пусна потребител на Интернет във Фейсбук.

Кремена Кунева - председател на Фондация "За доброто" във Фондация, публикува текст, придружен от шокиращи снимки на ужасяващите условия в отделение по инфекциозни болести УМБАЛ „Св. Марина“. От кадрите ясно се виждат олющените до безпощадност стени на стаята, в която се лекува болно дете.

Според думите на Кунева цели два етажа на болницата са поверени в ръцете само на един доктор, докато директорът на лечебното заведение взима заплата, за каквато средностатистическият нашенец може само да бленува.

„Европейски град.
Варна.
Дата: 28.08.2022 г.

Детска стая в отделение по инфекциозни болести УМБАЛ “Св. Марина”.
Заплата на директора на болницата за 2021 г. 13 572 лв. месечно НЕТО, без включени допълнителни хонорари.
Ще ви спестя подробностите за отношение и брой лекари, пардон, лекаР на два етажа. Плюс манипулационна за децата ЕДИНСТВЕНО в ковид сектора.

Това оставям за вас.
За тях утре започваме с писмата към всички институции.


Не е срамота. Това е жестока безстопанственост, граничеща с огромен риск от множество фатални последици", излива гневната си от видяното Кремена.

Най-плашещото от цялата тази потресаваща история е, че такова е състоянието не само на тази болница, приличаща по-скоро на лазарет, а на редица други болнични заведения у нас, в които се лекуват (умират) не само възрастни, но и децата на България.

Та за какво достойно бъдеще тук, в родината им, може изобщо да говорим, след като още с появата си на бял свят тези деца се сблъскват с неугледната реалност на болници, чиийто вид може да те доведе до депресия и отчаяние.

Как може болнично заведение, което приема и лекува деца, да предлага на най-скъпите ни същества подобна атмосфера, излязла сякаш от филм на ужасите? Изобщо някой дава ли си сметка за психическата травма на подрастващия човек от такава обстановка край него? Условията са не само умопомрачителни и непоносими, но и поставят под сериозно съмнение нивото и качеството на лекуване?!

Уважаемият господин директор дали спи спокойно с внушителната си заплата в джоба и допълнителните тлъсти хонорари, които прибира, докато тези, които пълнят хазната му, мизерстват в отвратителната му рушаща се болница, в която, вместо да се излекуваш, е по-вероятно да се сдобиеш с още някоя инфекция?!

И отново се връщаме на същия онзи изконен и вечен въпрос, който си задаваме от десетилетия насам: Какво прави държавата? Къде продължават да тънат парите, предназначени за благоустройството на болниците и снабдяването им с най-необходимата и модерна техника за медицински услуги?!

Защо едни лекари прибират огромни суми пари, които не са предназначени за тях, а други, честни и всеотдайни медици с далеч по-скромни заплати, си търсят късмета извън родината, за да получат по-добри предложения дори от държави с ограничен прием на външни специалисти?

Тъжно е. И обидно. Обидно за цялата ни нация! За всички нас, които продължаваме да търпим цялата тази гавра с живота и съдбата на децата ни! На тези, които идват след нас, принудени още с първата глътка въздух да се сблъскат с грозната действителност край тях, с безхаберието и алчността, с бездушието и арогантността, намерели грозното си и противно отражение в мизерните рафтове, натрупани с лекарства, в мрачния и олющен таван, в счупената лампа и мухала по стените на стаите. Онези стаи, в които дишат и се борят за своето здраве и оцеляване нашите деца!

Четете още: Погребаха починалата родилка навръх рождения ѝ ден: едно бебе остана без майка, а виновни са...