Автор
Woman.bg

Ако работите на компютър, годжи бери е вашето лекарство

Годжи бери е един от най-лековитите плодове още от дълбока древност. Той бил изключително популярен в китайската медицина преди повече от 2 000 години.

Днес плодът набира все по-широка известност и в България, като навлиза в кухнята и хранителните навици на всички, които полагат старателни грижи за тялото и здравето си. Годжи бери има чудесни вкусови качества и е прекрасен източник на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Този плод помага за преборването на някои болести, както и за поддържането на желаното тегло, като въздейства благоприятно върху метаболизма.

Годжи бери е добър избор за хранителния ви режим, ако сте обездвижени на работното си място, защото има нисък гликемичен индекс, но в същото време е с наситен вкус. Засища, но не влияе негативно върху теглото ви.

Плодът съдържа антиоксиданта зеаксантин, който спомага и за доброто зрение

А всички знаем колко вреди може да нанесат компютрите на очите ни. Препоръчително е да го консумирате всекидневно за по-добър ефект.

Годжи бери спомага за превенция срещу рака

Според много проучвания този плод дори може да помогне за преборването на рака, тъй като той възпрепятства размножаването на раковите клетки.



Годжи бери е препоръчителен при диабетиците

Причината за това е ниският гликемичен индекс на плода. Той е чудесен избор за диабетиците, когато имат нужда от нещо сладко. Всъщност според някои специалисти чудотворният червен плод понижава нивото на кръвната захар.

Има благоприятно въздействие върху кожата

Благодарение на антиоксидантите, които съдържа този плод спомага да поддържате кожата си мека и гладка.

Подобрява плодовитостта

Годжи бери завишава нивото на тестостерона при мъжете и повишава либидото.

Помага ви да се сбогувате с излишните килограми

Плодът е сладък и много вкусен, но в същото време диетичен, защото има ниско съдържание на захар и е богат на фибри.

Четете още: Храните, които поддържат зрението ни

Сушено или свежо годжи бери?

И двете опции са подходящи и добри за здравето и теглото ви. В сушените плодове има по-малък процент вода, но не загубват от витамините и минералите си. Преди да започнете честата консумация на годжи бери, се допитайте до специалист, който да ви препоръча подходящото за вас количество. Добре е да консумирате между 10 и 30 гр сушени плодове на ден и около 150 гр свежи.



Четете още: Кои храни ни помагат да заспим?