Автор
Теодор Муховски

Ако ви измъчват болки във врата и шията, направете това

Болките във врата се причиняват от седене на бюро, течение, стрес или спане в неподходяща поза. Усещането за скованост и болките във врата ограничават свободното движение на главата. Има няколко прости начини за облекчаване на дискомфорта и отпускане на мускулите на врата.

Болки във врата и шията - причини. Какво ще ви помогне при болки във врата?

Най-честата причина за болките във врата е мускулното напрежение и претоварването на гръбначните прешлени. Често пъти те се причиняват от работа с компютър, спане върху купчина възглавници или дълготраен стрес (причинява неволно стягане на мускулите на врата и главата). Може да се дължат и на факта, че стоите на течение. Струята хладен въздух дразни нервните окончания, разположени в кожата, наречени коренчета. Това предизвиква верижна реакция, водеща до болезнена мускулна контрактура.



Болки във врата и неправилно положение

Когато главата е прекалено повдигната (мониторът е прекалено високо), изкривена (мониторът стои отстрани на бюрото), спусната (лаптопът е в скута), мускулите на врата се пренапрягат и се получава претоварване на шийния отдел на гръбначния стълб. Затова не се учудвайте, ако след няколко часа работа имате болки във врата, а понякога и в раменете, както и главоболие. Последиците от неправилната позиция пред компютъра понякога са мускулни контрактури (само професионална рехабилитация може да ги премахне) и дегенеративни промени в прешлените и дисковете, които предизвикват натиск върху нервните коренчета и причиняват хронична болка.

Упражнения за укрепване на мускулите на шията

Стоенето на едно място е вредно за гърба. Затова, когато работите на компютър, от време на време завъртайте главата си няколко пъти - веднъж надясно, веднъж наляво. Разтягайте и укрепвайте мускулите на врата и раменете 2-3 пъти седмично, като повтаряте всяко упражнение по няколко пъти. По-долу са изброени няколко полезни упражнения.

1. Наклонете главата си назад, напред, към дясното и лявото рамо, а след това я завъртете наляво и надясно, колкото е възможно повече.
2. Прегърнете главата си отзад с лявата ръка, поставете дясната си ръка върху нея и натиснете с нея за момент, като принудите главата си да се наклони наляво; повторете, като смените страните.
3. Поставете дясната си ръка върху дясното слепоочие и наклонете главата си надясно, като се съпротивлявате с ръка. След това избутайте главата си наляво, напред, назад, като блокирате движението ѝ с ръка.



Ортопедична възглавница за болки във врата и шията

Купчината възглавници под главата ви не дава почивка на врата ви по време на сън, тъй като увеличава напрежението в мускулите на врата и раменете. Затова спете на една-единствена, сравнително плоска възглавница. Най-добре е да си вземете ортопедична възглавница, която има вдлъбнатина за главата и издутина за врата. Така се осигурява физиологично положение на шийния отдел на гръбначния стълб и се стимулира отпускането на напрегнатите мускули. Избягвайте да спите по корем, с наклонена на една страна глава. Тази позиция претоварва прешлените и увеличава мускулното напрежение.
Масажирайте раменете си
Масажът работи най-добре, когато се извършва от професионалист, но ако дискомфортът не е силен, можете и сами да отпуснете напрегнатите мускули на врата и гърба. Омесете ги с пръсти, както се меси тесто. За да подобрите ефекта, използвайте масла от розмарин и майорана за масажа (добавете 2 капки към една чаена лъжичка хранително масло).

Забележка: не масажирайте гръбначния стълб, а само околните мускули!

При болки от мускулно напрежение топлите компреси осигуряват облекчение. Можете например да поставите кърпа, напоена с гореща вода, или бутилка с гореща вода на тила си, или да пуснете топъл душ върху врата си.
От друга страна, студените компреси са желателни при травматични наранявания, напр. при болки във врата и ограничени движения на главата след внезапно спиране на автомобил. В такъв случай незабавно поставете върху болното място замразен пакет, увит в кърпа, или специален студен компрес (можете да закупите от аптеката) и посетете ортопеда си.



За хронична болка във врата, загряващи и обезболяващи средства

Ако вратът ви боли от мускулно напрежение, посегнете към лепенките и загряващите мехлеми. Топлината им има релаксиращ ефект.
Ако болката ви е причинена от дегенерация на шийните прешлени, облекчение ще ви донесат оралните нестероидни противовъзпалителни средства, които се продават без рецепта, или геловете и мехлемите с аналгетично и противовъзпалително действие. Препоръчително е първо да посегнете към мазилата, тъй като те действат директно на мястото на болката.

Четете още: Какво да направите, ако имате суха кожа на ръцете