Автор
Теодор Муховски

Какво да направите, ако имате суха кожа на ръцете

Грубите, сухи и раздразнени ръце са кошмар за много хора - особено през есенно-зимния сезон. Този проблем може да бъде решен не само с помощта на козметиката от аптеката. Експертите препоръчват много домашни средства за лечение на сухите ръце. Те са лесни за нанасяне, евтини и много ефективни. Повечето от съставките е най-вероятно да ги имате в кухнята си.

Сухите и груби ръце не са само резултат от небрежност, но могат да бъдат и признак на заболяване. Атопичният дерматит, бъбреците или щитовидната жлеза са само някои от състоянията, които могат да издават сухите ръце. Често пъти този симптом е съпроводен и с недостиг на витамин А - необходим за регенерацията на епидермиса.

Ако обаче сухата кожа на ръцете се появява само сезонно - например през есента и зимата - това най-вероятно се дължи на студеното време, сухия въздух или използването на силни перилни препарати. Кожата на ръцете е изключително деликатна и чувствителна към дразнене. За разлика от лицето, тя е лишена от защитния слой себум. Ако проблемът се пренебрегне, кожата бързо ще загуби влага, ще стане груба на допир и ще стане доста раздразнена.

Домашни средства за сухи ръце

Важно е да се грижите за кожата на ръцете всеки ден. В допълнение към хидратиращите кремове е полезно от време на време да прилагате допълнителни процедури, за да подхраните кожата и да я предпазите от неблагоприятното въздействие на външните фактори.
Интересно е, че не са ви необходими скъпи процедури, прилагани предимно в салоните за красота. Има няколко домашно приготвени начина за дълбоко овлажняване и възстановяване на кожата на ръцете.

Подхранваща маска с мед



Медът има благоприятен ефект върху кожата - той има регенериращи и омекотяващи свойства и затова се препоръчва за раздразнена кожа на ръцете или устните.
Приготвянето на процедура на основата на мед е като детска игра: просто нанесете малко количество мед върху кожата на ръцете с помощта на четка, втрийте и оставете за около 10 минути. След това изплакнете обилно с вода.

Скраб със захар и зехтин



Домашно приготвен маслен скраб също ще свърши чудесна работа. Той отстранява мъртвата кожа, овлажнява и смазва кожата, като я прави незабавно подхранена и мека на допир.
За да го приготвите, смесете една чаена лъжичка зехтин с една супена лъжица захар, след това втрийте сместа в ръцете си и масажирайте в продължение на няколко минути. Накрая изплакнете с топла вода.

Маска от картофи, сметана и яйца



Картофите, сметаната и яйцата са продукти, които обикновено всеки има в хладилника си. От тези съставки можете да приготвите смес, която действа чудесно на сухата кожа на ръцете.
Обелете и сварете един голям картоф и го намачкайте на пюре. След това го примесете с едно яйце и една супена лъжица сметана. Нанесете тази смес върху ръцете си, увийте ги с домакинско фолио и след 15 минути ги измийте с топла вода.

Ако правите редовно тези процедури, кожата на ръцете отново ще стане гладка, нежна и подхранена.



Четете още: 5 признака, че страдате от хормонален дисбаланс