Анджелина Джоли претърпяла двойна мастектомия

14 май 2013 | 11:10
9717
3
3

Анджелина Джоли претърпяла двойна мастектомия. 37-годишната актриса, чиято майка Маршлин Бертран почина през 2007 г. от рак на яйчниците, взела решението да й бъдат премахнати и двете гърди, въпреки че е здрава.

* Анджелина с майка си

Това станало, след като било установено че има гена BRCA1, който й дава риск от 87% да развие рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците.

Четете още: Професиите повишават риска от рак на гърдата

"Моите лекари счетоха, че имам 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците, въпреки че той е различен за всяка жена", пише Анджелина в "Ню Йорк Таймс".

Само част от случаите на рак на гърдата са резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект на гена BRCA1 са изложени на риск от средно 65% да развият заболяването.

 

"Веднага щом разбрах, че това е реалността, реших да бъда проактивна и да намаля до минимум риска, доколкото мога. Взех решението да се подложа на превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът ми от рак на гърдата е по-висок от риска от рак на яйчниците и операцията е по-сложна. На 27 април завърших трите месеца на медицински процедури, свързани с мастектомията. През това време успях да опазя тайната и да продължа да си върша работата", споделя Джоли.

Операцията на актрисата била успешна и лекарите казват, че шансът й да развие рак на гърдата сега е под 5 на сто. Анджелина, която отглежда шест деца с годеника си Брад Пит, благодари на актьора, че й е помагал по време на лечението и разкри, че децата й са една от основните причини да се подложи на операцията.

Четете още: Вижте Анджелина на 16...

"Мога да кажа на децата ми, че не трябва да се страхуват, че ще ме изгубят заради рак на гърдата. Успокояващо е, че те не виждат нищо, което да ги кара да се чувстват неудобно. Виждат малките ми белези и това е всичко. Всичко друго е същото, каквото винаги е било. Късметлийка съм, че имам партньор като Брад Пит, който е толкова любящ и подкрепящ. Така че бих казала на всеки, който има жена или приятелка, преминаваща през това, да знае, че е много важна част от прехода. Брад беше в центъра Пинк Лотъс, където се лекувах, през цялото време на операциите. Дори успяхме да намерим кратки моменти, в които да се посмеем заедно. Знаехме, че това е правилно за нашето семейство и че то ще ни сближи още повече. Така и стана", споделя още Джоли.

Източник: БГНЕС

Още по темата

Коментари

3 X
  14 май 2013 | 22:02 отговор
 

Ваня е права, за съжаление. Не всеки може да си го позволи, особено в България :(

 
2 Ваня
  14 май 2013 | 13:32 отговор
 

Мастектомията в България няма нищо общо с тази в Америка или в Западна Европа.Там веднага след изрязването на засегнатата тъкан поставят импланти,не като тук в България да те режат до дъно.Това е скъпа процедура и не всеки може да си я позволи,преминават няколко месечни курсове при психолози и прихиатри.

 
1 mata hari
  14 май 2013 | 12:12 отговор
 

много много много тъжно ...... най-красивата жена на света ... всеки си носи кръста и никога не трябва да се завижда на някого за нещо,защото не знаеш на него какво му е ! Дано да е жива и здрава още много години ,както и всички ние

 

Добави Коментар

Най-четени