Откакто новият коронавирус превзе света и отне безброй човешки животи, медицината не спира да търси лечение и превантивни мерки срещу появата му. През последните седмици излязоха какви ли не предположения по въпроса, като сред тях имаше и такива, които откровено граничеха с абсурда. Може би вече се досещате, че намекваме за тези, които изрече Доналд Тръмп. Той подкрепяше усилено тезата, че лекарство срещу малария и вътрешната консумация на дезинфектант могат да убият вируса в човешкото тяло. И ако някои приеха изявленията му с насмешка, други го послушаха и дори загубиха живота си.

Днес обаче научихме за любопитно откритие на Медицинския университет във Вашингтон, което звучи наистина надеждно. То е свързано с намиране на лекарство, което да предотврати симптомите на коронавиурса. Учените открили, че съставката флувоксамин може да бъде помощник в борбата с Ковид-19. Тя се съдържа в някои видове антидепресанти и освен душевно, се оказа, че би могла да се справи и с физическо неразположение. Лекарствата, които съдържат флувоксамин, се предписват най-често за обсесивно-компулсивно разстройство и при депресия.



Според учените флувоксаминът спомага предотвратяването на цитокиновата буря, която организмът развива, когато се изправи лице в лице с коронавируса. Тя се изразява в свръх отговор на някои клетки от имунната система. Именно тази свръхактивност може да доведе до отслабването на някои от най-важните органи в тялото ни. Ето защо от Медицинския университет във Вашингтон застанаха зад позицията, че флувоксаминът може да бъде полезен в борбата срещу Ковид-19 – защото той предотвратява свръхактивността на клетките (цитокиновата буря). Според проучванията тази съставка помага по същия начин и при сепсис. И ако това лекарство бъде доказано като лек срещу симптомите на Ковид-19, то би било добро и сигурно решение в борбата с пандемията.

Някои от експертите, които провеждат изследването, споделят че лекуването на коронавируса с антидепресант може да звучи нелогично, но много по-нелогично е да приемаме дезинфектант. Те отбелязват още, че това лекарство е познато на медицината от десетилетия, заради което би било чудесно, ако бъде доказано като ефикасно средство срещу заболяването. Към момента проучването е оценено като обещаващо, но се нуждае от солидни доказателства.



Четете още: Правете това, когато се разминавате с други хора, за да не се заразите