Правете това, когато се разминавате с други хора, за да не се заразите

Независимо от факта, че краят на извънредното положение наближава, или поне засега е така, пандемията с коронавирус ще остави у всеки един от нас белега на тревогата. Притеснението, че можем да се заразим с вируса ще продължи да ни терзае дори и след края на карантината. Тогава именно трябва да бъдем особено бдителни и предпазливи, категорични са специалистите.

Важни съвети по темата как да се държим в близост с други хора, за да се предпазим от евентуална зараза с COVID-19, дава докторът по биологичните науки, професор Владимир Макаров от Русия пред mk.ru. Той призовава да се придържаме към определени правила и да избягваме конкретни действия с цел превенция.

"Основно задължение за всеки човек е носенето на маската и спазването на дистанция", каза специалистът. Препоръката му е при разминаване с други хора да се заобикаляме, а при среща с тях, да сдържаме дъха си. "Когато ви приближава друг човек на улицата, трябва да поемете дъх и да мълчите. Като направите 10 стъпки, издишвате. Така "изплювате" всичко, което потенциално може да достигне до вас", пояснява експертът.

На въпроса трябва ли продуктите от магазина да се мият обезателно със спирт, професорът смята, че третирането със спирт е безсмислено. За сметка на това препоръчва храната да се измие с топла вода. По думите му тя няма да убие вируса, но ще го отмие. Самата вода е хлорирана и има дезинфекциращо свойство, пояснява още той.

Интересен коментар неотдавна прави и друг учен по отношение на това дали можем да се заразим с коронавирус чрез дрехите си.

Сара Фортън, професор и ръководител на катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвардската школа по обществено здраве, твърди, че такава зараза няма как да се случи.

"Въпреки че малките вирусни частици могат да циркулират във въздуха за около половин час, те не се задържат в рояци, освен ако не сте в болница, където плътността на вирусите е висока. Затова им е трудно да се полепнат върху дрехите ви. Освен това тъканта има пореста структура и въпреки че вирусът лесно прониква в нея, взаимодействайки с голям брой молекули, е доста трудно да го "извадите" оттам и да го "пренесете" по кожата си", пояснява тя.

Фортън обаче не отрича, че ръкавите представляват известен риск от заразяване. Същото твърдят и учени от Китай, базирайки се на данни от свои изследвания по въпроса, казва още тя. Ръкавите обикновено са най-мръсната част от горната дреха, имайки предвид, че се намират най-близо до дланта, с която докосваме различни повърхности. Почесвайки се по челото например с ръкав неволно можем да докоснем друга част от лицето, като очите или устата и така да позволим на вируса да попадне върху лигавицата.

Фортън е категорична обаче, че ръцете са далеч по-опасни от каквито и да било ръкави, без значение от каква тъкан са направени те.

Четете още: Втората вълна идва и при нас? Как Хонконг се справи с връщането на вируса