Автор
Теодор Муховски

Бахар: неизвестният произход на популярната подправка

Бахарът е много популярна подправка, която се използва почти ежедневно в нашите домове и ресторантите. Тя придава страхотен мирис на супи или месо и се добавя към сосове и консерви. Малко хора обаче знаят откъде произхожда и как всъщност се приготвя.

Характерните тъмни топчета със силен аромат и много тръпчив вкус, известни като бахар, са плод на бахар - дърво, което расте в Северна и Южна Америка. Затова не е вярно, както може да изглежда, че този продукт произхожда от Англия.

Дървото на подправката е открито от европейците в Централна Америка и пренесено на Стария континент още през XVI век. То расте като вечнозелено дърво и достига височина от 10 до 20 метра. Плодовете му, които изглеждат като малки тъмнокафяви топчета с диаметър около 1 см, съдържат семена и етерични масла.
Те се събират в началото на дъждовния сезон и се сушат на слънце, за да се отърват от влагата и да намалят размера си. След това плодовете се смачкват и смилат, за да се получи така добре познатата ни подправка.

Процесът на производство на подправки е доста сложен и изисква точни условия - подходяща температура и влажност.
След като плодовете се изсушат, те се разчупват, за да се отстранят семената. Семената се отделят от черупките и се смилат на фин прах.

Интересно е също така да се отбележи, че бахарът има много ползи за здравето.
Съществуват изследвания, които потвърждават антибактериалното и противогъбичното действие на плодовете. Освен това той може да помогне за лечение на храносмилателни оплаквания като подуване на корема и диария. Той също така съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките от вредните свободни радикали.



Внимавайте обаче с начина на консумация и количеството на бахар. Когато се дъвче, той оставя много неприятен вкус в устата, а когато се консумира в прекомерни количества, може да причини храносмилателни проблеми като болки в стомаха, диария или повръщане.